Hopp til innhold

Bydel Bjerke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bydel Bjerke
StatusBydel
Areal7,72 km²
Befolkning36 335[1] (2023)
Bef.tetthet4 706,61 innb./km²
Kart
Bydel Bjerke
59°56′27″N 10°48′48″Ø

Bjerke er en administrativ bydel i Oslo. Bydelen er Oslos nest minste bydel målt i antall innbyggere, men vokser raskest. Bydelsadministrasjonen lå tidligere på Økernsenteret, men har flyttet til Ulvenveien 80 og 84 (NAV) på Ulven.

I tillegg til Økernsenteret er Linderud senter, Veitvet senter, Bjerkebanen og senteret på Årvoll sentrale handelsområder i bydelen. Det ligger også en del næringsvirksomhet langs Brobekkveien. Thon Hotel Linne er oppført på Vollebekk.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Bydel Bjerke med Linderud og Veitvet sett fra Kalbakken.

Bjerke består av de fire delbydelene Årvoll (nord), Veitvet (nordøst), Linderud (sydøst) og Økern (sydvest). Delbydelene er igjen delt inn i følgende grunnkretser:

Veitvet: Veitvet, Sletteløkka, Veitvet vest, Veitvet senter og Bredtvet

Linderud: Borrebekken, Vollebekk, Linderud og Nedre Linderud

Økern: Refstad, Økern, Risløkka, Brobekk, Nordre Hovin, Aker sykehus, Bjerkebanen og Økern senter

Årvoll: Øvre Disen, Tonsen, Tonsenhagen, Årvoll, Kolåslia og Sandbakken

Boligbebyggelsen er i stor grad lokalisert langs Trondheimsveien, som skjærer gjennom bydelen fra Sinsenkrysset i vest til Rødtvet i øst. Langs veien finnes bl.a. Aker sykehus, Bjerke Travbane, Linderud senter og Veitvet senter. Lenger sør i bydelen finnes større arealer for næringslivet, blant annet langs Østre Aker vei, med trafikknutepunktet Økern lengst i sørvest.

Skoler og utdanning[rediger | rediger kilde]

Kuben yrkesarena med Kuben videregående skole, Fagskolen Oslo og Lærlingesenteret for byggfag er en markant institusjon for utdanning i bydelen.

Til bydelen ligger seks grunnskoler. Disse er Linderud skole, Løren skole, Vollebekk skole, Refstad skole, Tonsenhagen skole, Veitvet skole og Årvoll skole. Av Groruddalens 5 videregående skoler ligger to i bydelen, Bjerke videregående skole og Oslos største videregående skole, Kuben videregående skole. Denne ligger under Kuben yrkesarena som også huser Fagskolen Oslo og Lærlingesenteret for byggfag. Bredtvet videregående skole ble nedlagt høsten 2008, og er siden brukt som erstatningslokale for skoler under ombygging og rehabilitering. Krigsskolen tilbyr militær profesjonsutdanning på bachelor nivå, og ligger mot LillomarkaLinderud.

Kommunikasjon[rediger | rediger kilde]

Kollektivtilbudet i bydelen består av t-bane og bussmuligheter.

T-bane nummer 5 (Storo-Vestli), også kalt Grorudbanen, har følgende stasjoner i bydelen:

Bussruter på Trondheimsveien:

 • 31 Snarøya-Tonsenhagen-Grorud
 • 25 Majorstuen-Haugerud T
 • 321 Oslo Bussterminal–Olavsgård-Skjetten–Lillestrøm
 • 301 Oslo Bussterminal- Kongskog
 • 363 Blindern-Guldhaug-Tømte
 • F1 Flybussekspress

Bussruter på Østre Aker vei:

 • 67 Tøyen-Stovner
 • F3 Flybussekspress
 • T2 Oslo S-Kongsvinger

Bussruter lokalt:

 • 58 Nydalen-Tveita
 • 60 Vippetangen-Tonsenhagen o/Kampen

Sport og aktivitetstilbud[rediger | rediger kilde]

Bjerke Travbane er bydelens mest kjente sportsanlegg, med høy aktivitet innen travsport og spill på hest.

Av idrettsarener har bydelen flere knyttet til skoler. Ved Veitvet skole er det under bygging også planlagt en ny flerbrukshall. Denne vil erstatte Veitvethallen. Veitvet kunstgress ligger også ved skolen. Veitvet idrettslag har sin tilhørighet her. Bjerke videregående skole har tilbud innen idrettsfag og nytter Linderudhallen og Linderud kunstgress i sin undervisning. Linderudhallen nyttes også av Linderud skole og er skoleidrettshall, ved siden av å være hovedsakelig en håndball- og basketballhall. Linderud svømmehall ligger i samme bygg som Linderudhallen. Årvoll skole har også en mindre hall, og ligger ved Årvoll kunstgress. Skolene Refstad og Løren ligger på hver sin side av Løren Idrettspark, med kunstgressbane for både 11- og syver-fotball og idrettshall, utstyrt for bl.a. innebandy. Lørenhallen for ishockey ligger like mot sør. I Kubens yrkesarena ligger Kuben idrettshall.

Linderudkollen hoppsenter ligger på Linderudkollen i Lillomarka. Marka har mange veier, stier og gode muligheter for friluftsliv, både sommer og vinter når lysløyper står ferdig preparerte så snart snøen kommer. Området ved Krigsskolen, ved Hestejordene, er spesielt godt egnet til løpeturer på myke skogsstier. Krigsskolen har egen grusbane for granatkasting og andre aktiviteter. De har også en militær hinderløype som ikke er åpen for publikum.

Grefsenkollen skisenter består av Grefsenkleiva og Trollvannskleiva ved utkanten av Lillomarka. Anlegget har 4 heiser, 4 nedfarter med forskjellig vanskelighetsgrad, ski- og snowboardskole, utleie, akebakke, langrennsløyper, og to kafeteriaer.

Veitvet Bowling Senter er en av norges største bowlinghaller, den ligger i Veitvet senter. Unique Biljardklubb holder til på Veitvet senter. Det samme gjør ungdomsklubben Veitvet ungdomssenter.

PåBanen er en ungdomsklubb lokalisert på Bjerkebanen. Det samme er Nysirkus Bjerke.

Idrettslag[rediger | rediger kilde]

Bjerkealliansen er en samarbeidsklubb for fotball, bestående av Årvoll IL, Hasle-Løren IL og Linderud IL. Linderud-Grei Toppfotball (LGT) var i periode en samarbeidsklubb for kvinnefotball. Linderud IL er mest kjent for aldersbestemt håndball, men har også basketballgruppe. Ammerud/Veitvet er en samarbeidsklubb for håndball jenter. Bydelens fotballklubber for gutter og menn er med i Samarbeidsprosjektet Groruddalen Ballklubb (GBK), med unntak av Hasle / Løren IL.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]