Sundt varemagasin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sundt varemagasin
Torgalmenningen (103815).jpg
Sundt varemagasin på Torgalmenningen i Bergen
Land NorgeRediger på Wikidata
KommuneBergen kommune
Historiske fakta
Arkitekt Per GriegRediger på Wikidata
Stilretningfunksjonalisme
Kart
Map
Sundt varemagasin
60°23′32″N 5°19′26″Ø

Sundts varemagasin ligger i Torgallmenningen 14 i sentrum i Bergen. Bygningen er tegnet av arkitekten Per Grieg, og stormagasinet åpnet 18. juli 1938. 50 år senere, i 1988, ble bygget fredet, som følge av at kulturminnet var truet av påbygging i høyden. Det som er bevart av det opprinnelige interiøret, inngår også i fredningen. Sundt varemagasin blir regnet som ett av hovedverkene innen funksjonalismen i Norge. I 1961 ble arkitekten tildelt Houens fonds diplom for bygget. Bygget eies i dag av DNB Næringseiendom AS. I perioden 2022-2024 skal hele bygget rehabiliteres.

Historie[rediger | rediger kilde]

Sundt, funksjonalistisk stormagasin fra 1938 i Bergen. Arkitekt Per Grieg.

14. januar 1845 åpnet C Sundt eller Christian Gerhard Ameln Sundt (1816–1901) en manufaktur- og kortevarehandel i 8. rode, nr 26, senere Strandgaten 66 i Bergen. Strandgaten var på denne tiden antakelig Norges største og livligste handelsgate.

I 1885 ble nabobygget kjøpt og begge bygningene revet ned for å gi plass til et nybygg. Det nye forretningslokalet sto ferdig 7. desember 1885. Bygningen hadde en stor og praktfull fasade rik på stukatur og ornamentikk med sterke profiler og en gesims øverst. Arkitekt var Johan Irgens Faye. Den 27. februar 1888 tok det fyr i sentralvarmeanlegget, og hele bygningen ble ødelagt.

Ved juletider i 1889 sto en ny bygning i murstein med store speilglassvinduer ferdig på tomten. Den var tegnet av den tyske arkitekten Wilhelm Hauers.[1] Varemagasinet ble sammenlignet med Printemps og Bon Marché i Paris.

På 1930-tallet kom tanken om å flyttet handelsvirksomheten, og sommeren 1936 ble Torgallmenningen 14, 16 og 18 innkjøpt. Den nye eiendommen hadde et byggeareal på 1.200 kvm, og gav mulighet for en sammenhengende fasade på hundre meter mot tre gater. Hovedfasaden fikk en monumental virkning mot den brede åpne Torgallmenningen.

Bygningen[rediger | rediger kilde]

Arkitekt Per Grieg ble engasjert, og høsten 1936 forelå i store trekk planene for den nye bygningen. Den nye storbutikken skulle oppføres av jernbetong og glass i 6 etasjer, pluss en stor underetasje som skulle bygges ut under fortauet. Tyngdepunktet i fasaden ble hjørnet mot Starvhusgaten som ville stikke frem av byggelinjen, og være synlig på lang lei med sin 40 meters høye søyle som bekrones av en skulptur av handelsguden Merkur. Den 3,5 meter høye skulpturen ble utformet av billedhugger Sofus Madsen.

På Starvhushjørnet, Torgallmenningen og Ole Bulls plass skulle bygningen ha tre romslige inngangspartier med rotasjonsdører. Bygingen skulle ha rullende trapper som den første i Bergen, mens hurtiggående personheiser med fører og bekvemme trappeganger skulle sørge for kommunikasjonen. Byggekonstruksjonen og innredningen for øvrig skulle ha et maksimum av dagslys for å sikre en naturlig fargebedømmelse og skaffe publikum moderne oversiktlige ekspedisjonsforhold.

Fasadenes saklige arkitektur og kontinuerlige båndvinduer skulle gi uttrykk for byggets spesielle funksjon og egenart, og danne et gjennombrudd i bergensk forretningsarkitektur.

Likhetstrekk[rediger | rediger kilde]

Arkitekt Willem Dudoks «De Bijenkorf» i Rotterdam, 1935

Per Griegs varemagasin i Bergen viser klare likhetstrekk med nederlenderen Willem Marinus Dudoks varehus, «De Bijenkorf» i Rotterdam, som åpnet i 1930. De Bijenkorf var et av de mest moderne varemagasin på den tiden og Per Grieg var begeistret for Dudoks arbeider. Tårnet på hjørnet etterlignet Grieg. Denne bygningen ble svært skadet under bombingen av Rotterdam, 14. mai 1940, og etter å ha blitt provisorisk reparert revet i 1960.[2]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Amundsen, Roald, Simonæs, Olav; Manufakturfirmaet Sundt gjennom 100 år, Bergen 1945
  • Arnesen, Odd, Kielland, Anton M; Bergens forretningsstrøk før og nu, Bergen 1928.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Sundt & Co. A/S». Bergen byarkiv. Besøkt 26. april 2017. 
  2. ^ Finansavisen Eiendom, 12. mars 2020, s. 36.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]