Bærums Verk (sted)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bærums Verk
Baerums Verk from Gullhaug jan 2011.jpg
LandNorge Norge
Høyde o.h.145 meter
Kart
Bærums Verk
59°56′35″N 10°30′27″Ø

Bærums Verk er et sted i Bærum kommune i Viken fylke. Det grenser mot dalføret Lommedalen. Navnet kommer av jernverket Bærums verk som var anlagt av Paul Smelter i 1610 og ble flyttet til sitt nåværende sted ved elven Lomma i 1641.

Verksgata på Bærums Verk. Til venstre et hjørne av hovedbygningen fra 1764. Det lille huset ti høyre var en gang stedets eneste butikk, (samvirkelag)

Verkseiernes tidligere bolig, oppført i 1762-64 av Anna Krefting, står fremdeles i Verksgata, hovedgaten gjennom jernverket. I de eldre industribygningene finnes det et museum som forteller om verkets historie og viser jernovner produsert på jernverket fra 1700-tallet til jernstøperiet ble nedlagt i 1964. I de tidligere arbeiderboligene i Verksgata er det små verksteder og butikker med salg av bl.a. kunsthåndverk.

Bærums Verk har også Norges eldste vertshus i fortsatt drift, Værtshuset Bærums Verk, som er fredet.

I 1970- og 1980-årene var det en utstrakt boligbygging på Bærums Verk. Det ble bygget i utkanten av selve verket, på områdene Helset, Toppenhaug, Sleiverud og Gommerud. Det ble vesentlig oppført selveide eneboliger. På selve verksområdet ble de gamle arbeiderboligene i Verksgata renovert for utleie til små håndverksbedrifter og kunstindustri. Jernverket ble utbygt til et kjøpesenter i 1997. Alt i alt er det et åtti-talls virksomheter i de gamle bygningene.

Bærums Verk er kjent for sin årlige tenning av juletreet på plassen utenfor kjøpesenteret

Kjente personer fra Bærums Verk[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]