Forsvarsbygg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Forsvarsbygg
TypeForvaltningsorgan
VirkeområdeNorge
Etablert18. desember 1995; 22 år siden (1995-12-18)
Adm.dir.Svein Thorbjørn Thoresen [1]
HovedkontorGrev Wedels pl. 5, Oslo
EierForsvarsdepartementet
Ansatte1 302 (2016)[2]
Nettsideforsvarsbygg.no

Forsvarsbygg er en statlig eiendomsaktør som bygger, forvalter og avhender eiendom for Forsvaret.

Virksomhet[rediger | rediger kilde]

Forsvarsbygg ble etablert 1. januar 2002 som resultat av et politisk vedtak. Virksomheten er underlagt Forsvarsdepartementet, på linje med for eksempel Forsvaret, Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Forsvarets forskningsinstitutt. Før Forsvarsbygg ble etablert var virksomheten en del av Forsvarets militære organisasjon under navnet Forsvarets bygningstjeneste (FBT).

Forsvarsbyggs oppgave er å leie ut bygninger og arealer til Forsvaret. Forsvaret er Forsvarsbyggs største og viktigste kunde, men virksomheten har også andre kunder i både offentlig og privat sektor. Ved utgangen av 2010 hadde Forsvarsbygg ca 1500 ansatte, fordelt på 1375 årsverk i 365 av landets kommuner.

Ved utgangen av 2010 var Forsvarsbyggs eiendomsportefølje på ca. 4,4 millioner kvadratmeter bygningsmasse fordelt på 13410 bygg og anlegg. Av disse leies ca. 3,7 millioner kvadratmeter ut. Virksomheten omsatte i 2010 for ca. 6,3 milliarder kroner.

Fra 2008 til 2014 har Forsvarsbygg brukt minst 43 millioner kroner på markedsføring og PR for tjenester de har monopol på å levere til Forsvaret.[3]

Forretningsområder[rediger | rediger kilde]

Forsvarsbygg er delt inn i seks forretningsområder Forsvarsbygg utvikling har ansvar for å utvikle nye bygg og anlegg til Forsvaret. Enheten styrer og deltar i hele prosessen fra idé til levering av ferdige bygg og anlegg.

Forsvarsbygg utleie har forvaltningsansvar for 3,8 millioner kvadratmeter eiendom, bygg og anleg, fra strids- og forsvarsanlegg til forlegninger og boliger til Forsvarets ansatte.

Forsvarsbygg nasjonale festningsverk forvalter 14 historiske festningsverk. De leverer også rådgivning til Forsvaret og andre offentlige aktører.

Forsvarbygg futura leverer rådgivning innen sikkerhet, miljø, forskning og utvikling, jus, internasjonale operasjoner og beredskap.

Skifte eiendom avhender eiendom Forsvaret ikke har bruk for. Miljøopprydding og tilrettelegging for ny sivil bruk hører også med til oppgavene.

Forsvarsbygg fellestjenester leverer administrative støttetjenester til alle avdelingene internt i Forsvarsbygg.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]