Den hvite viking

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Den hvite viking
orig. Hvíti víkingurinn
Generell informasjon
SjangerDrama / Eventyr / Historie
Prod.landIslandsk / Norsk
Utgivelsesår1991
Lengde2 t. 10 min.
SpråkIslandsk
Aldersgrense15 (Norge)
Bak kamera
RegissørHrafn Gunnlaugsson
ManusforfatterHrafn Gunnlaugsson
Jonathan Rumbold
ProdusentDag Alveberg
KomponistHans-Erik Philip
SjeffotografTony Forsberg
Foran kamera
HovedrollerGottskálk D. Sigurðarson
Maria Bonnevie
Annen informasjon
FilmselskapFilmeffekt AS
Premiere(r)9. november 1991 (Norge)
Budsjett35 millioner kr
Eksterne lenker

Den hvite viking (islandsk: Hvíti víkingurinn) er en norsk-islandsk eventyr- og dramafilm fra 1991, regissert av Hrafn Gunnlaugsson. Filmen skildrer skildrer møtet mellom hedensk og kristen i vikingtiden og er den siste filmen i Gunnlaugssons viking-trilogi. De to andre er Ravnen flyr (1984) og Ravnens skygge (1988).

En fire timer lang TV-versjon basert på samme opptak som filmen ble vist over fire episoder på NRK høsten 1992.

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen utspiller seg i Norge og på Island i det siste året av Olav Tryggvasons kongetid, det vil si fra 999 til år 1000. På bryllupsnatten blir den islandske høvdingsønnen Askur (spilt av Gottskálk D. Sigurðarson) og Embla (Maria Bonnevie) tatt til fange av kong Olav (Egill Ólafsson) og hans menn.

Ettersom giftermålet inngås etter gammel hedensk skikk akter kong Olav å straffe Asgur ved å bruke han som middel i kampen om å vinne kontroll over Island, som i 999 fremdeles var utenfor den norske kongemaktens kontroll. Vakre Embla blir sittende som gissel i kongens varetekt, Askur får ikke hustruen tilbake før han har reist og kristnet Island. I filmen skildres kong Olav slett ikke som den kristen helten som middelalderens sagatradisjonen har gjort, men som en enøyd, sadistisk skurk.

Askurs misjonsforsøk blir komiske og mislykkede, særlig fordi han bare har noen få timers opplæring i den kristne tro.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Filmen hadde et budsjett på 35 millioner kr (1990-verdi, tilsvarer 56 millioner i 2014-verdi). Viktigste finansieringskilde var via de statlige fjernsynsselskaper i Norden. Filmen knekte økonomien til den norske filmprodusenten Filmeffekt AS.

Filmen var i stor grad et fellesnordisk prosjekt. Produsent var norske Dag Alveberg, klipper var den svenske Sylvia Ingemarsson, scenograf var finske Ensio Suominen og komponist var danske Hans Erik Philip.

Filmen var Maria Bonnevies debutfilm. Hun var kun 16 år da filminnspillingen tok til. Bonnevie uttalte replikkene sine på islandsk, men stemmen ble i filmen dubbet av den islandske stemmeskuespilleren Steinunn Tórhallsdóttir.

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Avisen VG gav filmen terningkast 5. TV-versjonen fikk dårligere omtale i pressen. Andre anmeldere var ikke fullt så begeistret. Anmelderen Hugo Lauritz Jenssen skrev at «Dessverre lykkes ikke Gunnlaugsson og det all-nordiske filmteamet å puste liv i det voldsomt anlagte eposet om Askur og Embla. I all den ildsprutende visuelle oppfinnsomhet og sagaeksotisme forblir man ganske uberørt. Til tross for oppofrende skuespillere, blir de fleste rolletegninger kun fjerne omriss av sagaens karakterer.»[1]

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dagens Næringsliv 9. november 1991

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]