Den hvite viking

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den hvite viking
orig. Hvíti víkingurinn
Generell informasjon
SjangerDrama / Eventyr / Historisk
Utgivelsesår1991
Prod.landIsland / Norge
Lengde2 t. 10 min.
SpråkIslandsk
Aldersgrense15 (Norge)
Bak kamera
RegiHrafn Gunnlaugsson
ProdusentDag Alveberg
ManusforfatterHrafn Gunnlaugsson
Jonathan Rumbold
MusikkHans-Erik Philip
SjeffotografTony Forsberg
KlippSylvia Ingemarsson
Foran kamera
Hovedrolle(r)Gottskálk D. Sigurðarson
Maria Bonnevie
Annen informasjon
Budsjett35 millioner kr
Prod.selskapFilmeffekt AS
Premiere1. november 1991 (Island)
9. november 1991 (Norge)
Eksterne lenker

Den hvite viking (islandsk: Hvíti víkingurinn) er en norsk-islandsk eventyr- og dramafilm fra 1991, regissert av Hrafn Gunnlaugsson. Filmen skildrer skildrer møtet mellom hedensk- og kristen tro i vikingtiden. Den er den siste filmen i Gunnlaugssons vikinge-trilogi. De to andre er Ravnen flyr (1984) og Ravnens skygge (1988).

I filmen skildres ikke Olav Tryggvason som den kristen helten som middelalderens sagatradisjonen har gjort, men som en enøyd, sadistisk skurk.

En lengre TV-versjon fordelt på flere episoder ble sendt i 1992.

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen utspiller seg i Norge og på Island i det siste året av Olav Tryggvasons kongetid, det vil si fra 999 til år 1000. På bryllupsnatten blir den islandske høvdingsønnen Askur og Embla tatt til fange av kong Olav og hans menn.

Ettersom giftermålet inngås etter gammel hedensk skikk akter kong Olav å straffe Asgur ved å bruke han som middel i kampen om å vinne kontroll over Island, som i 999 fremdeles var utenfor den norske kongemaktens kontroll. Vakre Embla blir sittende som gissel i kongens varetekt, Askur får ikke hustruen tilbake før han har reist og kristnet Island. Askurs misjonsforsøk blir komiske og mislykkede, særlig fordi han bare har noen få timers opplæring i den kristne tro.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Filmen hadde et budsjett på 35 millioner kr (tilsvarer 64 millioner kr i 2020-verdi). Viktigste finansieringskilde var via de statlige fjernsynsselskaper i Norden. Filmen knekte økonomien til den norske filmprodusenten Filmeffekt AS.

Filmen var i stor grad et fellesnordisk prosjekt. Produsent var norske Dag Alveberg, klipper var den svenske Sylvia Ingemarsson, scenograf var finske Ensio Suominen og komponist var danske Hans Erik Philip.

Anmelderne[rediger | rediger kilde]

VG gav den terningkast fem, mens Dagbladet gav den to.[1] Aftenpostens Per Haddal var mest negativ og skrev at: «Nesten ustyrlig vilter vikingvisjon, både imponerende og pinlig». Han skrev videre at «"Den hvite viking" er tenkt som en drøyt fire timers TVserie. Av dette materialet har man klippet ut det mest ungdomsvennlige, så å si, til en kortere kinoversjon på to timer og ti minutter: Kjærlighetshistorien mellom Askur og Embla, eller åsatroens Adam og Eva, som her får spise av kunnskapsfrukten så saftspruten står.»[2]

Annet[rediger | rediger kilde]

Filmen var Maria Bonnevies debutfilm. Hun var kun 16 år da filminnspillingen tok til. Bonnevie uttalte replikkene sine på islandsk, men stemmen ble i filmen dubbet av den islandske stemmeskuespilleren Steinunn Tórhallsdóttir.

En fire timer lang TV-versjon basert på samme opptak som filmen ble vist over fire episoder på NRK høsten 1992.

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Den Hvite Viking». www.filmfront.no. Besøkt 9. august 2019. 
  2. ^ Haddal, Per (9. november 1991). «"DEN HVITE VIKING" HAR PREMIERE Mellom åsatro og kristendom». Aftenposten. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata