Sergio Leone

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sergio Leone
Sergio Leone.jpg
Født3. januar 1929
Italia Roma, Italia
Død30. april 1989 (60 år)
Roma
Gravlagt Campo Verano
Far Roberto Roberti
Mor Bice Waleran
Barn Francesca Leone
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Nasjonalitet Italia
Utmerkelser David di Donatello for beste regi, Nastro d'Argento for Best Director
Aktive år1959–1984
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Sergio Leone (født 3. januar 1929 i Roma, død 30. april 1989 i Roma) var en italiensk filmregissør og manusforfatter som var mest kjent for sine mesterverk innen «spaghetti-western»-sjangeren. Han har blant annet regissert den kjente Dollar-trilogien med Clint Eastwood i hovedrollen.

Filmene i Dollar-trilogien:

Leone regisserte også andre western-filmer slik som Ondt blod i Vesten, samt Mitt navn er Nobody og andre komedier med duoen Terence Hill og Bud Spencer. Filmen A Fistful of Dynamite handlet om den mexikanske revolusjon. Om man ser bort fra western-filmene, er hans historiske gangsterdrama Ondt blod i Amerika regnet blant hans største verk. Filmen med Robert De Niro, James Woods og andre er basert på boka The Hood.

Hans seriøse filmer er preget av lange, uklipte scener og nære kamerautsnitt, som siden er blitt adoptert av blant annet regissørene Brian De Palma og Oliver Stone.

Sergio Leone ble født i Italia, men de fleste western-filmene, selv om de ble hetende «spaghetti-western», ble innspilt i Spania og Portugal.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Ukreditert

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

regissørstubbDenne biografien om en regissør er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.