Sergio Leone

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sergio Leone
Sergio Leone.jpg
Født3. januar 1929
Italia Roma, Italia
Død30. april 1989 (60 år)
Roma
GravlagtCampo Verano
Far Roberto Roberti
Mor Bice Waleran
Barn Francesca Leone
Beskjeftigelse
6 oppføringer
NasjonalitetItalia
Utmerkelser David di Donatello for Best Director, Nastro d'Argento for Best Director
Aktive år1959–1984
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Sergio Leone (født 3. januar 1929 i Roma, død 30. april 1989 i Roma) var en italiensk filmregissør og manusforfatter som var mest kjent for sine mesterverk innen Spaghetti-western-sjangeren. Han har blant annet regissert den kjente Dollar-trilogien, med Clint Eastwood i hovedrollen.

Filmene i Dollar-trilogien:

Leone regisserte også andre western-filmer: Ondt blod i Vesten, Mitt navn er Nobody, og andre komedier med den slagkraftige duoen Terence Hill og Bud Spencer. En annen film A Fistful of Dynamite som handlet om den mexikanske revolusjon. Om man ser bort fra western-filmene, så er mafiaeposet Ondt blod i Amerika regnet blant hans største verk.

Han var ikke bare for regissør å regne, men også som produsent hvor hans varemerke med lange, uklipte scener og nære kamerautsnitt. Som siden er blitt adoptert av blant annet regissørene Brian De Palma og Oliver Stone. Dette banet vei for dagens måte å tenke regi, lys og scenografi på, og skapte også det som idag kjennetegner forskjellen mellom europeisk og amerikansk dramaturgi.

Sergio Leone ble født i Italia, men de fleste western-filmene, selv om de ble hetende «spaghetti-western», ble innspilt i Spania og Portugal. Han var så perfeksjonistisk at han en gang fikk fløyet inn en pose med rød ørkensand fra Tenerife bare for at en av scenene skulle virke autentisk. Hans mesterverk Ondt blod i Amerika, med Robert De Niro, James Woods og andre, gjorde ham kjent i Hollywood som «dramaturgiens mester». Filmen er basert på boka The hood.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Ukreditert

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

regissørstubbDenne biografien om en regissør er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.