Ravnen flyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Hrafninn flýgur)
Jump to navigation Jump to search
Ravnen flyr
orig. Hrafninn flýgur
Generell informasjon
SjangerDrama / Eventyr
Prod.landIslandsk
Utgivelsesår1984
Lengde1 t. 49 min.
SpråkIslandsk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegissørHrafn Gunnlaugsson
ManusforfatterHrafn Gunnlaugsson
ProdusentBo Jonsson
KomponistHarry Manfredini
Hans-Erik Philip
SjeffotografTony Forsberg
KlipperHrafn Gunnlaugsson
Annen informasjon
Premiere(r)4. februar 1984 (Island)
Eksterne lenker

Ravnen flyr (org: Hrafninn flýgur) er en islandsk eventyrdrama fra 1984 regissert av Hrafn Gunnlaugsson. Handlingen er satt til vikingtidenIsland og er den første av Gunnlaugssons vikinge-trilogi. De to andre er Ravnens skygge (1988) og Den hvite viking (1991).

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen utspiller seg i vikingtiden. En gruppe vikinger plyndrer på Irland, der en gutt blir vitne til drapet på foreldrene og søsterens kidnapping. Tyve år senere drar han til Island i jakt på hevn.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen viser livet i vikingtiden på en realistisk måte[1] i forhold til mange andre tilsvarende filmer. Gunnlaugsson bruker figurer som er utpreget primitive. Miljøet er rått, upolert og ekspressivt, foruten at hovedfigurene preges av tvetydig moral, de verken helt gode eller helt onde. Filmen blander den harde tilværelsen og møkkete forhold på en uromantisk måte som var noe helt nytt blant datidens eventyrfilmer.

Islandsk sagalitteratur fra vikingtiden, som filmen er basert på, deler svært mange likhetstrekk med samurai- og western fortellinger. Gunnlaugsson er meget påvirket av Akira Kurosawa og Sergio Leone. Hovedlinjene som filmens historie bygger på er tidligere filmet i tre versjoner: Leones film heter For en neve dollar og Kurosawas original heter Yojimbo - Livvakten. Det finnes også en nyere versjon med Bruce Willis, Last Man Standing.

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Filmen har vunnet den svenske prisen Guldbagge for beste regi til Hrafn Gunnlaugsson av av Svenska Filminstitutet i 1985. Filmen ble også nominert som beste film på «International Fantasy Film Award» i 1986.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Arild Hauge. «Filmer om vikinger». Arild Hauges runer. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]