Hrafninn flýgur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ravnen flyr
orig. Hrafninn flýgur
Generell informasjon
Sjanger action
Nasjonalitet Island Island
Danmark Dansk
Utgitt 4. februar 1984 (Premiere på Island)
Lengde 109 min.
Produksjon
Regissør Hrafn Gunnlaugsson
Manus Hrafn Gunnlaugsson
Produsent Bo Jonsson
Musikk Harry Manfredini
Hans-Erik Philip
Sjeffotograf Tony Forsberg
Klipp Hrafn Gunnlaugsson
Annen informasjon
Språk islandsk
Eksterne lenker

Ravnen flyr (org: Hrafninn flýgur (Uttale )) er en film fra 1984 av Hrafn Gunnlaugsson satt til vikingtidenIsland.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Denne filmen er den første av en trilogi Ravnen flyr (1984), Ravnens skygge (1988) og Den hvite viking (1991), av Hrafn Gunnlaugsson. («Hrafn» betyr ravn på islandsk.)

Filmen viser livet i vikingtiden på en realistisk måte[1] i forhold til mange andre tilsvarende filmer. Gunnlaugsson bruker figurer som er utpreget primitive. Miljøet er rått, upolert og ekspressivt, foruten at hovedfigurene preges av tvetydig moral, de verken helt gode eller helt onde. Filmen blander den harde tilværelsen og møkkete forhold på en uromantisk måte som var noe helt nytt blant datidens eventyrfilmer.

Islandsk sagalitteratur fra vikingtiden, som filmen er basert på, deler svært mange likhetstrekk med samurai- og western fortellinger. Gunnlaugsson er meget påvirket av Akira Kurosawa og Sergio Leone. Hovedlinjene som filmens historie bygger på er tidligere filmet i tre versjoner: Leones film heter For en neve dollar og Kurosawas original heter Yojimbo - Livvakten. Det finnes også en nyere versjon med Bruce Willis, Last Man Standing.

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen utspiller seg under vikingtiden. En gruppe vikinger plyndrer på Irland, der en gutt blir vitne til drapet på foreldrene og søsterens kidnapping. Tyve år senere drar han til Island i jakt på hevn.

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Filmen har vunnet den svenske prisen Guldbagge for beste regi til Hrafn Gunnlaugsson av av Svenska Filminstitutet i 1985. Filmen ble også nominert som beste film på «International Fantasy Film Award» i 1986.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Arild Hauge. «Filmer om vikinger». Arild Hauges runer. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]