Frappato

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Frappato
Vitis vinifera
NavnFrappato
Også kjent som'
DruetypeRød (Noir)
OpprinnelseItalias flagg Italia
HovedområdeSicilia
Produksjon
Produksjon:
Andre opplysninger

Frappato er en vindrue som stort sett dyrkes i den sørøstlige delen av øya Sicilia i Italia.[1][2][3][4] Den er nært beslektet med sangiovese-druen og med gaglioppo-druen fra Calabria.[1][2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Eirik Sand Johnsen (1. september 2019). «Ukens vin: Fremragende Frappato». vinforum.no. Vinforum. Besøkt 20. mai 2021. «Frappato er en lokal druesort som især dyrkes sørøst på Sicilia, og som blant annet inngår som en del av drueblandingen i Sicilias eneste DOCG, Cerasuolo di Vittoria. DNA-undersøkelser viser at den har et nært slektskap til sangiovese og til Calabrias gaglioppo. På tross av det varme klima på Sicilia, fremstår frappato ofte med en forbausende kjølig fruktkarakter og fin syre, og stadig flere produsenter velger derfor å lage rene endrueviner av den.» 
  2. ^ a b Ingvild Tennfjord (29. mars 2021). «Dette er vår på flaske». www.aftenposten.no. Besøkt 20. mai 2021. «Druen frappato dyrkes hovedsakelig på Sicilia. Den er i slekt med sangiovese, som mange kjenner fra Toscana. Navnet er antagelig utledet av ordet fruttato, som betyr fruktig. Vinene smaker ofte av jordbær og dufter delikat av frukt og blomster. | Problemet er at den tradisjonelt sett har vært brukt som blandingsdrue til langt mer kraftfulle smaker. Vinmaker Arianna Occhipinti forsøker å la druen skinne og endre dens image.» 
  3. ^ «Dronningen av frappato-viner». Vinpuls. 17. februar 2019. Besøkt 20. mai 2021. «Arianna Occhipinti jobber kun med stedegne, lokale sicilianske druer. Først og fremst frappato, men også zibibbo (muscat de alexandria), nero d’avola, albanello og grillo.» 
  4. ^ Aase E. Jacobsen (29. juli 2016). «Lei av pinot noir? Prøv frappato». Aperitif.no (norsk). Besøkt 20. mai 2021. «Frappato er Sicilias svar på pinot noir.»