Hopp til innhold

Terminologi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Terminologi er betegnelsen på et forråd av ord, uttrykk og termer som er spesifikke for et bestemt fagområde. Terminologiens formål er å lette kommunikasjonen mellom personer som arbeider innenfor det samme fagfelt. Man kan således snakke om medisinsk terminologi, juridisk terminologi, statsvitenskapelig terminologi osv. Eksempel på en medisinsk term kan være «clavicula», som betegner kragebeinet. Eksempel på en juridisk term kan være «personopplysning», som betegner opplysninger og vurderinger som kan knyttes til en enkeltperson.[1]. Eksempel på en statsvitenskapelig term kan være «legitimitet», som betegner berettigelse. Terminologier oppstår vanligvis spontant når behovet foreligger.

Terminologi er også betegnelsen på lære om teori og metode knyttet til begreper, begrepsrelasjoner, definisjoner og termer, samt også arbeid med termer, definisjoner og terminologiske ordbøker.[1]

Termlosen[2]er en innføring i terminologiarbeid.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hva er terminologi?, Håvard Hjulstad, Språknytt 2/2006
  2. ^ ”Termlosen – kort innføring i begrepsanalyse og terminologiarbeid” fås gratis ved henvendelse til Språkrådet: «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 15. mai 2012. Besøkt 31. januar 2012.