Robert Schuman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
For den tyske komponisten, se Robert Schumann
Robert Schuman
Bundesarchiv Bild 183-19000-2453, Robert Schuman.jpg
Robert Schuman (1949)
Født29. juni 1886
Luxembourg
Død4. september 1963
Scy-Chazelles
Gravlagtéglise Saint-Quentin de Scy-Chazelles
Utdannet ved Université de Strasbourg, Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität, Humboldt-Universität zu Berlin, Ludwig-Maximilians-Universität München, Athénée de Luxembourg
Beskjeftigelse Politiker, diplomat, advokat
Parti Mouvement républicain populaire
NasjonalitetFrankrike
Språkfransk, tysk
Livssynkatolisisme
Utmerkelser Ridder av Piusordenen, Erasmusprisen, Karlsprisen, æresdoktor
Frankrikes statsminister
1947 - 1948
ForgjengerPaul Ramadier
EtterfølgerAndré Marie
Frankrikes statsminister 1948 - 1949
ForgjengerAndré Marie
EtterfølgerHenri Queuille
President for Europaparlamentet
ForgjengerHans Furler
EtterfølgerHans Furler

Robert Schuman (født 29. juni 1886 i Clausen som nå er del av byen Luxembourg i Luxembourg, død 4. september 1963 i Scy-Chazelles) var en fransk-tysk politiker som ansees som en av grunnleggerne av den europeiske union.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Schuman ble født i Luxembourg av foreldre fra Lothringen (nå Lorraine). Familien returnerte snart til denne provinsen, som da var en del av Tyskland. Schuman ble derfor utdannet i det tyske utdannelsessystemet, og hans juridiske doktorgrad, tatt ved Humboldt-Universität zu Berlin, var i tysk rett.[trenger referanse] Han tok sin abitur (artium) ved Kaiserliche Gymnasium i Metz, og studerte deretter ved Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität i Bonn, senere i München, Berlin og Straßburg (i dag: Strasbourg). Han avla den første juridiske statseksamen i Metz i 1908 og ble 1910 promovert dr. jur. i Berlin, summa cum laude.[trenger referanse]

I 1912 tok han sin andre juridiske statseksamen, og arbeidet som advokat i Metz, hvor han også var medlem av den tyske Katholikentag. 1914-1918 arbeidet han ved Bezirkspräsidium i Metz, tjenestegjorde som offiser i den tyske hær og ble 1918 medlem av byrådet.

Politisk karriere[rediger | rediger kilde]

Etter første verdenskrig ble Elsass-Lothringen annektert av Frankrike, og Schuman ble fransk statsborger. Han ble aktiv i fransk politikk, og ble innvalgt i det franske parlamentet i 1919. Han var formann for komitéen for Alsace-Lorraine og samtidig visepresident for parlamentet fra 1928 til 1936. I mellomkrigstiden avdekket han korrupsjon i stålindustrien i Lorraine.[trenger referanse] Under andre verdenskrig ble han arrestert av Gestapo i 1940, men flyktet og sluttet seg til den franske motstandsbevegelsen i 1942.

Schuman var statsminister i Frankrike fra 1947 til 1948. Senere var han utenriksminister.

Den 9. mai 1950, mest på initiativ fra Jean Monnet[trenger referanse], holdt Schuman sin berømte tale, hvor han inviterte Tyskland til i fellesskap å samordne sine kull- og stålindustrier. Dette ble begynnelsen på det europeiske kull- og stålfellesskap, som senere utviklet seg til den europeiske union. 9. mai feires som Europadagen. Schuman var president for Europaparlamentet 1958-1960. Han var dypt religiøs og skal ha levet et svært asketisk liv.[trenger referanse] Han skal ha snakket fransk med tysk aksent, morsmålet var lëtzebuergesch.[trenger referanse]

Robert Schuman mottok Karlsprisen i 1958.[1]

Det pågår et arbeide for å gjøre Schuman til helgen i den katolske kirke.[trenger referanse] 15. mai 2004 ble det annonsert at en undersøkelse av grunnlaget for saligkåring snart vil være ferdig.

Annet[rediger | rediger kilde]

Université Robert Schuman ligger i Strasbourg i Frankrike, og inneholder blant annet et institutt for høyere europeiske studier, et juridisk fakultet og et institutt for statsvitenskap (I.E.P.; Institut d'Etudes Politiques).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Karlsprisens internettside Arkivert 24. september 2014 hos Wayback Machine. besøkt 28. juni 2014

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Paul Ramadier 
Frankrikes statsminister
Etterfølger:
 André Marie 
Forgjenger:
 André Marie 
Frankrikes statsminister
Etterfølger:
 Henri Queuille