Robert Schuman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
For den tyske komponisten, se Robert Schumann
Robert Schuman
Bundesarchiv Bild 183-19000-2453, Robert Schuman.jpg
Robert Schuman (1949)
Født 29. juni 1886
Luxembourg
Død 4. september 1963
Scy-Chazelles
Gravlagt église Saint-Quentin de Scy-Chazelles
Alma mater Universitetet i Strasbourg, Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität, Humboldt-Universität zu Berlin, Ludwig-Maximilians-Universität München
Parti Mouvement républicain populaire
Nasjonalitet Tyskland, Frankrike
Språk fransk, tysk
Religion Katolisisme
Utmerkelser Ridder av Piusordenen, Erasmusprisen, Karlsprisen
Frankrikes statsminister
1947 - 1948
Forgjenger Paul Ramadier
Etterfølger André Marie
Frankrikes statsminister 1948 - 1949
Forgjenger André Marie
Etterfølger Henri Queuille
President for Europaparlamentet
Forgjenger Hans Furler
Etterfølger Hans Furler

Robert Schuman (født 29. juni 1886 i Clausen som nå er del av byen Luxembourg i Luxembourg, død 4. september 1963 i Scy-Chazelles) var en fransk-tysk politiker som ansees som en av grunnleggerne av den europeiske union.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Schuman ble født i Luxembourg av foreldre fra Lothringen (nå Lorraine), og familien returnerte snart til denne provinsen, som da var en del av Tyskland. Schuman ble derfor utdannet i det tyske utdannelsessystemet, og hans juridiske doktorgrad, tatt ved Humboldt-Universität zu Berlin, var i tysk rett. Han tok sin abitur (artium) ved Kaiserliche Gymnasium i Metz, og studerte deretter ved Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität i Bonn, senere i München, Berlin og Straßburg (i dag: Strasbourg). Han avla den første juridiske statseksamen i Metz i 1908 og ble 1910 promovert dr. jur. i Berlin, summa cum laude.

I 1912 tok han sin andre juridiske statseksamen, og arbeidet som advokat i Metz, hvor han også var medlem av den tyske Katholikentag. 1914-1918 arbeidet han ved Bezirkspräsidium i Metz, tjenestegjorde som offiser i den tyske hær og ble 1918 medlem av byrådet.

Politisk karriere[rediger | rediger kilde]

Etter første verdenskrig ble Elsass-Lothringen annektert av Frankrike, og Schuman ble fransk statsborger. Han ble aktiv i fransk politikk, og ble innvalgt i det franske parlamentet i 1919. Han var formann for komitéen for Alsace-Lorraine og samtidig visepresident for parlamentet fra 1928 til 1936. I mellomkrigstiden avdekket han tålmodig korrupsjon i stålindustrien i Lorraine. Under krigen ble han arrestert av Gestapo i 1940, men flyktet og sluttet seg til Den franske motstandsbevegelsen i 1942. Han var fransk statsminister fra 1947 til 1948, og var deretter utenriksminister.

Den 9. mai 1950, mest på initiativ fra Jean Monnet, holdt Schuman sin berømte tale, hvor han inviterte Tyskland til i fellesskap å samordne deres kull- og stålindustrier. Dette ble begynnelsen på det europeiske kull- og stålfellesskap, som senere utviklet seg til den europeiske union. 9. mai feires i hele Europa som Europadagen. Schuman var president for Europaparlamentet 1958-1960. Han var dypt religiøs, i likhet med Konrad Adenauer, og skal ha levet et svært asketisk liv. Han skal ha snakket fransk med tysk aksent, morsmålet var lëtzebuergesch.

Robert Schuman mottok Karlsprisen i 1958.[1]

Det pågår et arbeide for å gjøre Schuman til helgen i den katolske kirke. 15. mai 2004 ble det annonsert at en undersøkelse av grunnlaget for saligkåring snart vil være ferdig.

Annet[rediger | rediger kilde]

Université Robert Schuman ligger i Strasbourg i Frankrike, og inneholder blant annet et institutt for høyere europeiske studier, et juridisk fakultet og et institutt for statsvitenskap (I.E.P.; Institut d'Etudes Politiques).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Karlsprisens internettside besøkt 28. juni 2014

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Paul Ramadier 
Frankrikes statsminister
Etterfølger:
 André Marie 
Forgjenger:
 André Marie 
Frankrikes statsminister
Etterfølger:
 Henri Queuille