Hopp til innhold

Ventotene-manifestet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Altiero Spinelli var en hovedforfatter av Ventotene-manifestet.

Ventotene-manifestet (Per un'Europa libera e unita. Progetto d'un manifesto, meningsoversettelse: Mot et fritt og forent Europa. Prosjekt for et manifest) er et dokument fra 1941, skrevet av den italienske kommunisten Altiero Spinelli og andre, mens de var politiske fanger under Mussolini på øya Ventotene i Tyrrenhavet. Manifestet er et av de tidligste skrifter som tar til orde for en europeisk forfatning.

Ventotene-manifestet slo fast at enhver seier over fascistiske krefter var nytteløs dersom det bare førte til enda en versjon av det gamle systemet med suverene europeiske nasjonalstater, i løse allianser. Resultatet ville bli en ny verdenskrig. I manifestet foreslås en overstatlig europeisk føderasjon av stater. Det viktigste med en slik føderasjon var at den knyttet europeiske stater så tett sammen at de ikke igjen ville føre krig mot hverandre.[1]

Blant de øvrige forfatterne var Ernesto Rossi (1897–1967). Eugenio Colorni (1909–1944) hjalp med utgivelsen og skrev et forord.[2] Teksten ble skrevet på sigarettpapir og smuglet ut fra øya i en blikkboks med dobbelt bunn. På fastlandet sørget Eugenio Colomi og Ursula Hirscmann for at det ble publisert og sirkulert i den italienske motstandsbevegelsen.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «EUROPA». europa.eu (dansk). Besøkt 5. juni 2018. [død lenke]
  2. ^ AC-HII. «Colorni Hirschman | Eugenio Colorni». colornihirschman.org (engelsk). Arkivert fra originalen 21. juli 2017. Besøkt 5. juni 2018. 
  3. ^ Menédez, Agustín José; Eriksen, Erik Oddvar (2007). Altiero Spinelli From Ventotene to the European Constitution. ARENA Report No 1/07, RECON Report No 1. ARENA. s. Preface. «As in many European left-wing political circles, this sort of move towards federalist ideas was a reaction to the excesses of nationalism.» 
Autoritetsdata