Den økonomiske og monetære union

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kart over land som deltar i ØMU, deltakerlandene med blå farge, land som har opsjon på å stå utenfor i gult og rødt, mens resterende EU-land i brunt

Den økonomiske og monetære union (ØMU) (engelsk: Economic and Monetary Union (EMU)) er den myntunion som er inngått mellom nitten av Den europeiske unions (EU) 28 medlemsstater. Disse landene utgjør euroområdet. EMU er styrt av av et institusjonelt system der blant andre Den europeiske sentralbank (ESB) hører til og der innføring og opprettholdels av den felleseuropeiske myntenheten, euro, og felles pengepolitikk er formålet.

EMU består av tre faser. Tredje fase innebærer innføring av euroen som landets nye myntenhet. 19 av medlemslandene har gjennomført denne fasen og gått bort fra sin tidligere valuta. Sverige, Danmark, Storbritannia og medlemsland i Sentral- og Øst-Europa gjenstår. Sverige og Storbritannia har inflasjonsmål og flytende valutakurser, og har dermed styring over hjemlig pengepolitikk gjennom landenes sentralbanker, mens Danmark har fast valutakurs mot euroen og har dermed i praksis satt ut pengepolitikken til Den europeiske sentralbanken.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]