Hopp til innhold

Det europeiske datatilsynet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det europeiske datatilsynet
Stiftet17. januar 2004
HovedkontorRue Montoyer - Montoyerstraat (Belgia)[1]
Brussel[2]
AdresseRue Montoyer 30, 1000 Brussels
MedlemskapDet europeiske datatilsynet
Antall ansatte 66[3] (2020)
Nettstededps.europa.eu (en)

Det europeiske datatilsynet er en uavhengig tilsynsmyndighet i Den europeiske union (EU) med oppdrag å overvåke og garantere implementeringen av unionens bestemmelser om behandling av personopplysninger med formål å sikre beskyttelsen av fysiske personers grunnleggende fri- og rettigheter. Tilsynets leder, datatilsynsmannen, utnevnes av Europaparlamentet og Den europeiske unions råd i enighet for en periode av fem år. Denne perioden kan fornyes.

Den 6. desember 2019 tiltrådte Wojciech Wiewiórowski som EUs datatilsynsmann. Han ble etter felles beslutning i Europaparlamentet og Rådet utnevnt for en femårsperiode.[4]

Forordningen (EU) 2018/1725 fastsetter pliktene og kreftene til den europeiske tilsynsmyndigheten for databeskyttelse (kapittel VI) samt den institusjonelle uavhengigheten til EDPS som tilsynsmyndighet. Den fastsetter også reglene for datavern i EU-institusjoner.[5]

Datatilsynet skal i sin virksomhet være fullstendig uavhengig, særlig fra unionens øvrige institusjoner, organer og byråer. Tilsynet får ikke søke eller motta noen instruksjoner fra noen annen. Datatilsynets ansatte omfattes av taushetsplikt både under og etter sin tjeneste for så vidt gjelder konfidensiell informasjon.

Blant de oppdrag som tilligger Datatilsynet inngår å utrede klagemål fra almenheten, overvåke og sikre gjennomføringen av unionens bestemmelser om behandling av personopplysninger, avgi uttalelser til øvrige institusjoner, organer og byråer, overvåke utviklingen innen informasjons- og kommunikasjonsteknologi samt samarbeide med de nasjonale tilsynmyndighetene.

Datatilsynet har i visse tilfelle langtrekkende beføyelser, slik som å beordre retting, blokkering, utplåning eller destruering av visse personopplysninger. En alternativ fremgangsmåte er at Datatilsynet anmelder klagen til berørte institusjoner, organer eller byråer, eller til Europaparlamentet, EUs råd og Europakommisjonen. Datatilsynsmannen kan i visse tilfelle også reise sak ved Den europeiske unions domstol og i andre tilfelle gripe inn i saker ved domstolen.

Hvert år avgir EUs datatilsyn en rapport til Europaparlamentet, EUs råd og Europakommisjonen om sin aktivitet. Rapporten tilgjengeliggjøres også for almenheten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Contact Us - European Data Protection Supervisor», besøkt 23. juni 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ edps.europa.eu[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ https://eur-lex.europa.eu/legal-content/DE/TXT/PDF/?uri=OJ:L:2021:093:FULL&from=DE; Den europeiske unions tidende; hefte: L 93; side(r): 2221; bind: 2021.
  4. ^ «EDPS press release». 
  5. ^ «L_2018295EN.01003901.xml». eur-lex.europa.eu. Besøkt 22. oktober 2019. 

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]