Europeisk parti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Et europeisk parti, eller formelt et politisk parti på europeisk nivå er et parti bestående av flere nasjonale partier fra flere europeiske land. Ett europeisk parti kan få støtte fra EU til sin virksomhet.

I Europaparlamentet går ofte de europeiske partiene sammen til større fraksjoner, såkalte partigrupper. Dessuten kan separate, nasjonale partier, som ikke tilhører noe europeisk parti, slutte seg til en partigruppe. Noen partigrupper, som for eksempel Sosialdemokratenes gruppe i Europaparlamentet (PES), består kun av ett europeisk parti (i dette tilfellet Det europeiske sosialdemokratiske partiet), mens andre partigrupper, som Alliansen liberalere og demokrater for Europa (ALDE), består av flere europeiske partier (i detta tilfellet det europeiske demokratiske partiet og det europeiske liberale, demokratiske og reformistiske partiet (ELDR)).

For at et europeisk parti skal kunne dannes, kreves det at partiet fins i minst en fjerdedel av EUs medlemsstater (det vil si 7 av de 27 lendene) og har fått minst tre prosent av stemmene i hver av disse lendene. Et europeisk parti må også støtte blant annet prinsippene om frihet, demokrati og menneskerettigheter og dessuten ha som formål å delta i valg til Europaparlamentet.