Europakommisjonen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
European stars.svg
Artikkelserien om
Den europeiske unions
institusjoner og forfatning
Institusjoner:
Traktater:
Europakommisjonen
Europakommisjonen
VirkeområdeDen europeiske union
Etablert1958
PresidentJean-Claude Juncker
HovedkontorBerlaymont-bygningen
Ansatte23 000
Nettsideec.europa.eu

Europakommisjonen (også kalt EU-kommisjonen) er det utøvende organ innen Den europeiske union (EU). Kommisjonen er satt sammen av et kollegium av 28 kommissærer, en kommissær for hvert medlemsland, og ledes av en president. Kommisjonspresidenten velges av Det europeiske råd, men skal gjenspeile resultatet av Europaparlamentsvalget hva gjelder politisk tilhørighet. Juncker-kommisjonen under ledelse av Jean-Claude Juncker tiltrådte 1. november 2014 og etterfulgte José Manuel Durão Barrosos kommisjon som hadde styrt siden 2004.

Administrativt består Europakommisjonen av 36 generaldirektorater og tjenesteavdelinger. Kommisjonens oppgave er å fremme lovproposisjoner og sette dem ut i livet.

Kommisjonen skal uavhengig fremme det beste for Unionen som en helhet, og får således ikke motta instruksjoner fra medlemslandene.

Europakommisjonen ble i 1969 tildelt Karlsprisen.[1]

Kommissærer[rediger | rediger kilde]

Europakommisjonen består av 28 kommissærer. Hver kommissær har ansvar for et bestemt politisk område. Presidenten velges av Det europeiske råd, og godkjennes av Europaparlamentet. De øvrige kommissærer utpekes av de enkelte medlemsstater i forståelse med presidenten. Hele kommisjonen må godkjennes av parlamentet.

Europaparlamentet kan avsette Kommisjonen ved å vedta et mistillitsforslag med to tredjedels flertall. Den har aldri brukt denne makten, men truet med det overfor Santer-kommisjonen i 1999, som da gikk av frivillig.

Nåværende medlemmer[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Juncker-kommisjonen

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Karlsprisens internettside besøkt 28. juni 2014

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]