COREPER

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

COREPER (fra fransk Comité des représentants permanents, «De permanente representanters komite») er to permanente arbeidsgrupper under Den europeiske unions råd. Arbeidsgruppene består av medlemslandenes EU-ambassadører, og gruppenes hovedoppgaver er å forberede alle saker som skal behandles på rådets møter. I motsetning til ministrene, som vanligvis møtes månedlig, møtes COREPER ukentlig.

Oppgaver[rediger | rediger kilde]

Corepenes oppgaver er regulert i artikkel 240 i traktaten om Den europeiske unions funksjonsmåte. Deres hovedoppgave er å forberede saker som skal opp til behandling i Rådet. De kan også ta seg av hele behandlingen av trivielle saker. I tillegg koordinerer Corepene de omtrent 250 komiteeene og arbeidsgruppene av embedsmenn, som arbeider med saker på teknisk nivå i forkant av behandling i Rådet.

COREPER er et viktig bindeledd mellom de forskjellige konstellasjonene i Rådet. Mens ministrene i rådet stort sett snakker med sine kolleger om felle ansvarsområder, arbeider de forskjellige COREPER-gruppene på tvers av interesse- og ansvarsområdene og kommuniserer med de andre gruppene. Det vil for eksempel si at om man i Rådet for Miljø ønsker å fremme en spesiell sak, vil disse for eksempel først rådføre seg med Rådet for Transport for å hindre unødvendige uoverensstemmelser når forhandlingsrundene setter i gang.

Oppbygning[rediger | rediger kilde]

Det finnes to arbeidsgrupper; COREPER I og COREPER II.

  • COREPER II består av medlemsstatenes EU-ambassadører, og arbeider hovedsakelig med allmenne, økonomiske, rettslige, utenriks- og innenrikssaker.
  • COREPER I består av medlemsstatenes assisterende EU-ambassadører, og arbeider med resterende saker.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]