Europabevegelsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Europabevegelsen
(Mouvement européen)
Stiftet Juli 1947
Hovedkontor Brussel
Leder Pat Cox
Nettsted europeanmovement.org

Europabevegelsen (Mouvement européen) er en internasjonal organisasjon som arbeider for tanken om en europeisk samling. Europabevegelsen i Norge er deres norske medlemsforening.

Den Internasjonale Europabevegelsen har gjennom 60 år vært en sentral aktør i og en viktig pådriver for den europeiske integrasjonsprosessen. Det var etter EMIs forslag at Europarådet ble opprettet i 1949. Bevegelsen sto også bak opprettelsen av "College d`Europe" i Brugge og the European Centre of Culture i Genève. På 50-tallet var EMIs viktigste oppgave å bygge broer mellom øst og vest, være en arena for kontakt og utveksling mellom de demokratiske nasjonene og landene som var underkastet totalitære regimer. Organissasjonen ble grunnlagt på slutten av 1940-tallet med formål å forhindre en ny krig igjennom et føderalt samarbeid mellom Europas folk. Europabevegelsen har søsterorganisasjoner i 44 europeiske land.

EMI har også i de i senere år spilt en viktig rolle i Europa, blant annet som forkjemper for direktevalg av Europaparlamentet og for en reformering av EUs traktater.

Blant EMIs ledere gjennom 60 år var Léon Blum, Winston Churchill, Alcide De Gasperi, Paul-Henri Spaak and Duncan Sandys. Dagens president er Pat Cox.

Nøkkelperson i den internasjonale Europabevegelsen er i tillegg til Pat Cox som leder organisasjonen; Diogo Pinto, Jessica Chamba, Jo Leinen, Ksenija Milivojevic, John Monks, Charles-Ferdinand Nothomb og Rainer Wieland.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]