Europabevegelsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Europabevegelsen
Logo EMI.svg
Grunnlegger(e)Duncan Sandys
Stiftet25. oktober 1948
HovedkontorBrussel
PresidentEva Maydell (2017)
StyrelederJo Leinen (2011)
VirkeområdeEuropa
Nettstedeuropeanmovement.org

Europabevegelsen er en internasjonal paraplyorganisasjon som promoterer europeisk samarbeid og integrasjon. Europabevegelsen i Norge er organisasjonens norske del.

Organisasjonen ble grunnlagt på slutten av 1940-tallet med formål å forhindre en ny krig igjennom et føderalt samarbeid mellom Europas folk. Den internasjonale Europabevegelsen (engelsk: European Movement International (EMI)) har vært en sentral aktør i og en viktig pådriver for den europeiske integrasjonsprosessen. Det var etter EMIs forslag at Europarådet ble opprettet i 1949. Bevegelsen sto også bak opprettelsen av "College d'Europe" i Brugge og the European Centre of Culture i Genève. På 50-tallet var EMIs viktigste oppgave å bygge broer mellom øst og vest, være en arena for kontakt og utveksling mellom de demokratiske nasjonene og landene som var underkastet totalitære regimer.

Europabevegelsen har søsterorganisasjoner i 44 europeiske land.

EMI har også i de i senere år spilt en viktig rolle i Europa, blant annet som forkjemper for direktevalg av Europaparlamentet og for en reform av EUs traktater.

Presidenter[rediger | rediger kilde]

  • 1974-1978: Jean Rey – belgisk, liberal
  • 2005-2011: Pat Cox – irsk, liberal

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Historical leaders of the EMI | EMI». europeanmovement.eu (engelsk). Besøkt 2. mai 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]