Europabevegelsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Europabevegelsen
Logo EMI.svg
Grunnlegger(e)Duncan Sandys
Stiftet25. oktober 1948 (Brussel)
HovedkontorBrussel
PresidentEva Maydell (2017)
StyrelederJo Leinen (2011; 2017)
VirkeområdeEuropa
Omsetning650 000 euro (2019)
Nettstedhttps://www.europeanmovement.eu (engelsk)

Europabevegelsen er en internasjonal paraplyorganisasjon som promoterer europeisk samarbeid og integrasjon. Europabevegelsen i Norge er organisasjonens norske del.

Organisasjonen ble grunnlagt på slutten av 1940-tallet med formål å forhindre en ny krig igjennom et føderalt samarbeid mellom Europas folk. Den internasjonale Europabevegelsen (engelsk: European Movement International (EMI)) har vært en sentral aktør i og en viktig pådriver for den europeiske integrasjonsprosessen. Det var etter EMIs forslag at Europarådet ble opprettet i 1949. Bevegelsen sto også bak opprettelsen av College d'Europe i Brugge og the European Centre of Culture i Genève. På 50-tallet var EMIs viktigste oppgave å bygge broer mellom øst og vest, være en arena for kontakt og utveksling mellom de demokratiske nasjonene og landene som var underkastet totalitære regimer.

Europabevegelsen har søsterorganisasjoner i 44 europeiske land.

EMI har også i de i senere år spilt en viktig rolle i Europa, blant annet som forkjemper for direktevalg av Europaparlamentet og for en reform av EUs traktater.

Presidenter[rediger | rediger kilde]

  • 1974-1978: Jean Rey – belgisk, liberal
  • 2005-2011: Pat Cox – irsk, liberal

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Historical leaders of the EMI | EMI». europeanmovement.eu (engelsk). Arkivert fra originalen 3. mai 2018. Besøkt 2. mai 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]