Hopp til innhold

Psykopomp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Relief fra en gravvegg lekythos ved Athen: Hermes som psychopomp leder den avdøde, Myrrhine, til Hades, ca. 430-420 f.Kr. (Det Nasjonale arkeologiske museum i Athen).

Psykopomp (fra gresk betydning ψυχοπομπός, psychopompós, også kalt "sjelens veileder") er et mytologisk vesen som opptrer i de fleste religioner, som en ånd, en gud, en daimon, eller en engel hvor dens hensikt er å sluse og lede de nydøde sjeler over til etterlivet, i dødsriket.

Deres rolle er ikke å dømme de avdøde, men gi dem trygg ferd til etterlivet i underverden. Ofte er de framstilt i gravkunst og har vært i ulike tider kulturer assosiert med fugler som ravner, kråker, ugler, spurver, og dyr som hester, hjorter og delfiner.

I analytisk psykologi (også kjent som jungiansk psykologi) er psykopomp en formidler mellom det ubevisste og bevisste. Det er symbolsk personifisert i drømmene som en vismann (eller kvinne), eller noen ganger som et hjelpsomt dyr.[1] I mange kulturer fyller sjamanen rollen som psykopomp. Dette kan muligens ikke bare omfatte å følge sjelen til den døde, men også omvendt: å gi hjelp ved fødsel, å introdusere den nyfødtes sjel til verden.[2]

Sammenlign Vergilius’ rolle som veiviser i Helvete og Skjærsilden i Dantes Den guddommelige komedie.

Populær kultur

[rediger | rediger kilde]

Et moderne eksempel av en psykopompen er mannen med ljåen som stammer fra England1400-tallet. Gjennom årene er "mannen med ljåen" adoptert til andre kulturer i hele verden som den japanske kulturen, shinigami.[3]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Drake, Michael. The Great Shift: And How To Navigate It. (2018) s. 82. ISBN 0-9629002-9-X
  2. ^ Hoppál, Mihály: Sámánok Eurázsiában. Akadémiai Kiadó, Budapest, 2005. ISBN 963-05-8295-3. (Tittelen betyr ”Sjamen i Eurasia”, boken er skrevet på ungarsk, men er også utgitt på tysk, estisk og finsk.). Side 36
  3. ^ Manga og TV-serie, «Death Note».

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Geoffrey Dennis, «Abraham», «Elijah», «Lailah», «Sandalphon», i Encyclopedia of Jewish Myth, Magic, and Mysticism Llewellyn, 2007.
  • Eliade, Mircea, «Shamanism», 1964, kapitlene 6 og 7, «Magical Cures: the Shaman as Psychopomp».
  • Psychopomps.org gir tilleggsinformasjon om hva en psykopomp er, hvorfor psykopomper er viktige, og hvorfor psykopomper har blitt portrettert i myter og hellige fortellinger i ulike kulturer over hele verden.