Hopp til innhold

Androgyni

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eurovision-vinner Conchita Wurst med skjegg og kjole i mai 2013.

Androgyni[a] beskriver en person som kombinerer maskuline og feminine trekk. Androgynitet i dag er en betegnelse på folk som ser både ut som en mann og dame, uten at det har noe med seksualitet eller kjønnsidentitet å gjøre. Ei dame kan være født med maskuline trekk, kraftig kjeve, firkantet ansikt, og ellers ha mannlige trekk. Mens en mann kan være født med feminine trekk som ovalt ansikt, smal midje og "pene" hender. Det kan altså være vanskelig å stadfeste kjønn bare ved førsteinntrykk.

Androgyne mennesker kan dermed oppleve mye av de samme stigma som transpersoner får, uten å i det hele tatt vært i samme situasjon som transpersoner. Androgyne mennesker blir ofte brukt i motekampanjer på grunn av deres tvetydige trekk som ofte er pene og for sjokkeffekt. Saskia de Brauw, Andreja Pejic, Casey Legler og Christian Brylle er noen eksempler.

Begrepet var tidligere en teknisk betegnelse for å være tvekjønnet. Det betegnet en person som er født med både mannlige og kvinnelige kjønnsorganer. I dag brukes androgyn i dagligtale ofte for å beskrive mennesker med uklar eller tvetydig sosial kjønnsidentifikasjon. Den første skriftlige forekomst man kjenner til er fra 1552.

Hermafroditt var tidligere et annet ord for det samme hos mennesker, men i dag brukes hermafroditt heller om et dyr eller en plante som besitter både mannlige og kvinnelige reproduksjonsorganer. Tilstanden kan være naturlig for enkelte planter, men ikke hos pattedyr. Østers er et eksempel på en organisme som kan være hermafroditt.

Androgyni forekommer ofte i naturreligioner og opphavsmytologi. I norrøn mytologi befrukter jotnen Yme seg selv.

Eksempler på androgyne mennesker i populærkulturen er blant andre Patti Smith, Annie Lennox, Boy George, David Bowie, Grace Jones og Brian Molko.

Type nummerering
  1. ^ fra gresk ἀνδρόγυνος, androgynos, via latin androgynus; ἀνδρός, andros, genitiv av ἀνήρ, aner, «mann», og γυνή, gyne, «kvinne»[1]

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]