Androgyni

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Androgyni (fra gresk ἀνδρόγυνος, androgynos, via latin androgynus; ἀνδρός, andros, genitiv av ἀνήρ, aner, «mann», og γυνή, gyne, «kvinne»)[1] beskriver en person som kombinerer maskuline og feminine trekk. Begrepet var tidligere en teknisk betegnelse for å være tvekjønnet. Det betegnet en person som er født med både mannlige og kvinnelige kjønnsorganer. I dag brukes androgyn i dagligtale ofte for å beskrive mennesker med uklar eller tvetydig sosial kjønnsidentifikasjon. Den første skriftlige forekomst man kjenner til er fra 1552.

Hermafroditt var tidligere et annet ord for det samme hos mennesker, men i dag brukes hermafroditt heller om et dyr eller en plante som besitter både mannlige og kvinnelige reproduksjonsorganer. Tilstanden kan være naturlig for enkelte planter, men ikke hos pattedyr. Østers er et eksempel på en organisme som kan være hermafroditt.

Androgyni forekommer ofte i naturreligioner og opphavsmytologi. I norrøn mytologi befrukter jotnen Yme seg selv.

Eksempler på androgyne mennesker i populærkulturen er blant andre Patti Smith, Annie Lennox, Boy George, David Bowie, Grace Jones og Brian Molko.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «androgyni», Bokmålsordboka

Se også[rediger | rediger kilde]


TranspersonstubbDenne Transpersonrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.