Pylon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pylon er en portbygning med to brede sidetårn med flat topp og skrånende sider. Bildet viser den massive første pylonen i Luxortempelet på østbredden av Nilen i byen Luxor (Teben) fra rundt 1300 fvt. Foran det monumentale inngangspartiet til tempelanlegget står kolossalstatuer av Ramses II og den ene av opprinnelig to obelisker.

Pylon er betegnelsen på et monumentalt inngangsparti til et gammelegyptisk tempel.[1] På hver side av porten har bygningen en bred tårnliknende konstruksjon som er omtrent dobbelt så høy som sjølve inngangen og har flat topp. På bilder fra Det gamle Egypt flagges det med bannere fra tårnene.

Enkelte templer kunne i tillegg ha en indre pylon mellom en forgård og den sentrale delen av templet. Det er vanlig at tårnene smalner av mot toppen, ved at to eller flere vegger er skrådd. Foran pylonene kunne det være stilt opp obelisker. Noen pyloner er dekorert med relieffer på fasaden; på Isis-templet fra Filae ses farao mens han dreper en motstander, mens Isis, Horus og Hathor ser på.

I moderne arkitektur betegner en pylon et avsmalnende tårn.[1]

Kjente pyloner[rediger | rediger kilde]


Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]