Felicity Huffman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Felicity Huffman
FelicityHuffmanHWoFMar2012.jpg
FødtFelicity Kendall Huffman
9. desember 1962 (56 år)
Bedford, New York
Ektefelle William H. Macy (1997)
Utdannet ved The Putney School, Royal Academy of Dramatic Art, Tisch School of the Arts, Circle in the Square Theatre School
Beskjeftigelse Skuespiller
Parti Det demokratiske parti
Nasjonalitet USA
Aktive år
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Felicity Kendall Huffman (født 9. desember 1962 i Bedford i New York) er en amerikansk skuespiller. Hun er mest kjent som «Lynette Scavo», den hektiske supermammaen, i TV-serien Frustrerte fruer. Huffman vant en Emmy-pris for rollen som Lynette Scavo. Huffmans rolle som en transkvinne i filmen Transamerica, ga henne en Golden Globe-pris og en Oscar-nominasjon. Hun er gift med skuespilleren William H. Macy og har to barn. I sesong to av Frustrerte fruer tjente hun 250 000 dollar per episode, men hun har også spilt i en rekke spillefilmer, blant annet Reversal of Fortune, The Spanish Prisoner, Magnolia, Path to War, Georgia Rule og Phoebe in Wonderland.

Tidligere liv[rediger | rediger kilde]

Felicity Huffman ble født i Bedford i New York som datter av Grace Valle (født Ewing), en skuespiller, og Moore Peters Huffman, en bankansatt.[1] Hennes foreldre skilte seg et år etter hennes fødsel. Hun ble for det meste oppdratt av sin mor. Felicity Huffman har seks søstre og en bror. Hun gikk på Putney School, en internatskole i Putney, Vermont. Hun tok eksamen ved Interlochen Arts Academy i Michigan. Etter videregående skole kom hun inn på New York University hvor hun tok eksamen i 1984 med en bachelorgred i drama.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Huffman er kjent for sin rolle i Frustrerte fruer og Transamerica. På TV startet hun som DAna Withaker i dramaet, Sports Night. Hun hadde også gjesteopptredener i Frasier, The X-Files, The West Wing og Studio 60 on the Sunset Strip. I 2001 dukket hun opp i Snap Decision med Mare Winningham. Huffman har også opptrådt i filmer som Raising Helen og Christmas with the Kranks. I 2003 opptrådte hun i Showtimes Out of Order.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Huffman begynte sin karriere i teateret tidlig på 1980-tallet. I 1988 debuterte hun på Broadway i stykket Speed-the-Plow, skrevet av David Mamet, som drev satire med den amerikanske filmbransjen. Det samme året fikk hun også sin første filmrolle, først i Things Change og deretter i Lip service. I 1991 fikk hun sin første hovedrolle i miniserie for TV basert på en roman av Stephen Kings, Golden Years.

I 1997 spilte hun i The Spanish Prisoner. Fra 1998 og til 2000 hadde roller som ble verdsatt av kritikere, og mottok flere priser, inkludert en Golden Globe. I fjernsynet spilte hun «Dana Whitaker» i dramakomedien Sports Night, og hadde gjesteroller i serier som Frasier, X-Files, West Wing, Early Edition, og Studio 60 on the Sunset Strip.

Etter å ha fullført serien fødte hun sitt første barn og kom tilbake til arbeidet. I 2001 spilte hun i TV-serien Heart Department for CBS, og året etter spilte Lady Bird Johnson i filmen Path to War. Det samme året spilte hun også i TV-filmen Snap Decision sammen med Mare Winningham. Huffmann har deltatt i filmer som Raising Helen og Christmas with the Kranks. I 2003 hadde hun en hovedrolle i Showtimes dramakomedie Out of Order.

Huffman har vunnet en Emmy-pris for hennes rolle i Frustrerte fruer foruten også to priser i 2006 fra skuespillerforbundet, Screen Actors Guild, og særlig hennes tolkning av rollen i Transamerica ble positivt rost av kritikerne foruten at det også skaffet henne ytterligere noen priser.

Sammen med Patricia Wolff er Huffman medforfatter til en selvhjelpbok, A Practical Handbook for the Boyfriend: For Every Guy Who Wants to be One/For Every Girl Who Wants to Build One (2007) som bidrar med råd i forholdet mellom menn og kvinner.

Personlig liv[rediger | rediger kilde]

Felicity Huffman er gift med skuespilleren William H. Macy, og sammen med ham har hun to døtre, Sophie Grace (født 2000) og Georgia Grace (født 2002). De ble gift i 1997, og de har ved mange anledninger vist seg offentlig sammen.

Huffman planlegger[når?] å komme tilbake til New York og til Broadway igjen.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]