Primrose Hill

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Primrose Hill
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktCamden
Admin. grevskapStor-London
Seremon. grevskapStor-London
StatusSted i Indre London
PostnummerNW1
Høyde o.h.65 meter
PostkodeNW1, NW3, NW8
Kart
Primrose Hill
51°32′23″N 0°09′39″V

Primrose Hill er en ås på nordsiden av Regent's Park i London. Området rundt, som består av både et park- og et boligområde, kalles ved samme navn. Åsen har utsikt over det sentrale London, og var en del av et område Henrik VIII anskaffet. I 1841 tilfalt det kronen, og året etter ble dette krongodset lagt ut som offentlig park etter et parlamentsvedtak.

Deler av området har bebyggelse, for det meste viktorianske rekkehus. Det har alltid vært et av de mest fasjonable områdene i beltet mellom Londons sentrum og de ytre forstedene, og eiendomsprisene er høye.

I oktober 1678 ble Edmund Berry Godfrey myrdet under mystiske omstendigheter på Primrose Hill, som dengang ble kalt Greenberry Hill, se avsnitt lenger nede.

Området har fått mye omtale i britiske medier etter at beboerne i økende grad ble plaget av rave-fester natten igjennom, med åpenlys omsetning av narkotika og forsøpling.[1] Under nedstengningen pga covid-19-pandemien samlet folk seg i parken for å feste i strid med restriksjonene.[2]

Moderne druider samles her for å feire midtsommer.[3]

Kjente personer bosatt på Primrose Hill[rediger | rediger kilde]

Tidligere og nåværende kjente beboere på Primrose Hill:

Friedrich Engels hus på Primrose Hill

Green, Berry og Hill på Greenberry Hill[rediger | rediger kilde]

1600-tallet var området kjent som Greenberry Hill, og her ble ved et merkelig sammentreff tre katolske prester ved navn Green, Berry og Hill hengt.

Det begynte med at magistraten sir Godfrey den 28. september 1678 ble oppsøkt av to protestantiske prester ved navn Titus Oates og Israel Tonge. Disse hevdet at de var i besittelse av dokumenter som beviste eksistensen av en sammensvergelse for å få kong Karl II av England avsatt, slik at hans katolske lillebror Jakob kunne bli konge i stedet. I virkeligheten dreide det seg om falsknerier for å sette Englands katolikker i et dårlig lys.

Oates og Tonge ville at sir Godfrey skulle bevitne deres edsavleggelse på at dokumentene var ekte. Han sa da at han måtte få vite hva som stod i papirene. Han beholdt også en kopi. Trolig advarte han også en katolsk bekjent av seg, Edward Coleman, om påstandene i dokumentene.

12. oktober 1678 forsvant sir Godfrey. Den 17. oktober ble han funnet i det som dengang ble kalt Greenberry Hill, død og gjennomstukket av sitt eget sverd. Men stikksåret hadde ikke blødd, og legen konkluderte med at han hadde vært død i 4-5 dager før han ble stukket. Sir Godfrey hadde merke etter kvelning rundt halsen, og konklusjonen ble at dette var dødsårsaken.

En katolikk ved navn Miles Prance hevdet at han den 14. oktober var blitt ført til et hus der han så sir Godfreys lik. Han innrømmet å ha vært delaktig i mordet, men hevdet at initiativet ble tatt av tre prester som han også navngav: Robert Green, Henry Berry og Lawrence Hill. Sir Godfrey skulle ha blitt lokket til dette huset, kvalt og fraktet til Hampstead. Senere trakk Prance forklaringen tilbake, men da han havnet i fengsel, ombestemte han seg. Prestene Green, Berry og Hill var blitt uskyldig hengt på nettopp Greenberry Hill.

Prance innrømmet senere å ha avlagt falsk forklaring. Offisielt ble saken aldri løst. Det ble hevdet at sir Godfrey led av depresjoner, og at hans brødre forsøkte å skjule hans selvmord for at ikke hans eiendommer skulle bli beslaglagt av kronen. Kriminalforfatteren John Dickson Carr tok for seg saken i 1936, og konkluderte med at den sannsynlige bakmannen var Philip Herbert, 7. jarl av Pembroke. Bakgrunnen var at sir Godfrey hadde etterforsket Herbert for drap og funnet ham skyldig, men en benådning fra Parlamentet reddet ham fra å bli henrettet. Herbert hadde både motiv og ressurser til å få sir Godfrey ryddet av veien.[4]

Som tilfeldig sammentreff minner hendelsen om da man på 1700-tallet i de britiske styrker i Karibia fant en oberst Quarrel (= krangel), en oberst Riddle (= gåte) og en kaptein Muddle (= forvirring, kaos).[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]