Pistvakt (TV-serie)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pistvakt
Generell informasjon
SjangerSituasjonskomedie
Prod.landSverige
Sesonger2
Episoder12
SpråkSvensk
Foran kamera
Medvirkende
9 oppføringer
Lennart Jähkel (rollefigur: Sven Erik Ivar Marklund)
Jacob Nordenson (rollefigur: Jan Erik Ivar Marklund)
Tomas Norström (rollefigur: Olof Ivar Marklund)
Barbro Oborg (rollefigur: Gudrun Marklund)
Pierre Lindstedt (rollefigur: Bengt-Hans)
Peter Holst (rollefigur: Radiorösten)
Margareta Stone (rollefigur: Eva-Lena)
Carl-Magnus Dellow (rollefigur: Yngve Bäck)
Sten Ljunggren (rollefigur: Erik Marklund)
Bak kamera
ManusLars Lundström
RegiStephan Apelgren
Sending
Periode15. jan. 199830. nov. 2000
TV-kanalSVT 1 (15. januar 1998; 30. november 2000)[1]
Eksterne lenker
IMDb

Pistvakt er en svensk komedieserie som ble sendt på SVT1 mellom 15. januar 1998[2] og 30. november 2000.[3] Den første sesongen ble sendt tidlig i 1998 og den andre sesongen i slutten av 2000. En Vintersaga er undertittelen for Pistvakts første sesong. Andre sesongs undertittel er Andra Vintern.

Sangen "Blue And Alone" av bandet Weeping Willows er seriens leitmotiv.

Historie[rediger | rediger kilde]

Opprinnelig var Pistvakt et teaterstykke på Pistolteatern i 1996. Det ble innledet av et annet teaterstykke, Bryggvakt.

Tomas Norström, som spiller Olle, hevdet i en rapport i ABC blant annet at de som ikke har sett Bryggvakt forstår handlingen i stykket Pistvakt. Både i Pistvakt og Bryggvakt har en fraværende far en viktig rolle.

Handling[rediger | rediger kilde]

Serien handler om de tre Marklund-brødrene; Sven-ErikSven-E»), Jan-ErikJan-E») og OlofOlle»), sønner av den lenge borte pistevakt ErikStor-Erik») med disse herrenes daglige gjøremål i den lille landsbyen Svartlien. Det kan dreie seg om å redde stockholmere på løypa, sørge for at «slepestien» fungerer og smører / tjenester, dreper «bjärnar» (bjørn), daglig vær og skredkontroll med mer, får noen «høyt» (brændevin) (unntatt Olle, som vanligvis drikker Zingo) og dansedisko i Bengt-HansBeng-Ha») bodega. Andre mennesker i Svartlien er brødrenes mor Gudrun, som de alle ser opp til. En annen er Yngve, som jobber for fylkeskommunen, og Eva-Lena, som er niesen til Bengt-Hans.

Svartlien er et fiktivt sted i Lapplandsfjellene mot den norske grensen («det mørkeste pistebjørnhullet og det kalde hullet i Norden»).

Karakterer[rediger | rediger kilde]

Ledende roller[rediger | rediger kilde]

  • Sven-Erik «Sven-E» Marklund (Lennart Jähkel), er den eldste broren til Marklund-brødrene. Sven-Erik var broren som var nærmest Marklund-brødrenes legendariske far Stor-Erik og den siste som snakket med faren før han forlot familien og reiste til Norge for en annen kvinne, julen 1973. Sven-Erik har fått en rolle som familieleder når Stor-Erik er tapt, og regjerer og setter blant brødrene sine, ganske hard og overbeskyttende.
  • Jan-Erik «Jan-E» Ivar Marklund (Jacob Nordenson), er mellombroren som drømmer om livet utenfor, om kjærligheten og om livet i storbyen, noe Sven-Erik ikke er veldig glad for. Noen ganger kan Jan-E bare slappe av i solen i stedet for å jobbe, og noen ganger får han vondt i kneet. I 1971 og 1972 tok han gull i Kalle Anka Cup i liten slalåm, så forlot han Ingemar Stenmark før han ble pistevakt.
  • Olof «Olle» Ivar Marklund (Tomas Norström), er den yngste av Marklund-brødrene. Olle ser fremdeles ut som et barn, selv om han er voksen. Han får aldri kjøre scooter, men reiser i stedet med langrennski. Han drikker vanligvis Zingo i stedet for hjemmebrygget, vil gjerne se Donald Duck på julaften og mer.
  • Gudrun Marklund (Barbro Oborg), er brødrene Marklunds hjelpsomme mor som kommer fra Stockholm. Hun står vanligvis opp tidlig for blant annet å dele ved til ovnen, hente post og rense brødrenes matposer. Hun giftet seg med Stor-Erik Marklund, som hun vil undertrykke etter jul 1973. Hun foretrekker å være forlovet med Beng-Ha.
  • Bengt-Hans eller «Beng-Ha» (Pierre Lindstedt), eier det meste av Svartlien; inkludert "Bengt-Hans Pensionat & Bodega", der Svartliens gjester ankommer. Stor-Erik er lykke til Bengt-Hans. Beng-Hans er forelsket i Gudrun og omvendt, men han har for mye respekt for Stor-Erik til å kunne investere i romantikken.

Biroller[rediger | rediger kilde]

  • Radiostemmen (Peter Holst), presenterer nyhetsprogrammet "Fjällnytt" på radioen. Blant annet rapporterer han vanligvis om Sven-E's gjerninger.
  • Eva-Lena (Margareta Stone), kommer fra Dorotea og er niesen til Beng-Ha og også pennevenn med Olle. Olle og Jan-E blir interessert i henne ved første øyekast, og Eva-Lena vil at Olle skal være med ham til Umeå, hvor hun skal studere ved Skogshögskolans granprogram, etter å ha erstattet Beng-Ha.
  • Yngve Bäck (Carl-Magnus Dellow), er politiinspektør fra fylkespolitiet, som i utgangspunktet er streng mot hjemmebrenning og ulisensierte våpen og truer med å stenge anlegget. Etter å ha blitt reddet av Sven-E etter drukning, blir han til takknemlighet. Han snakker også bredt skånsk.
  • Erik «Stor-Erik» Marklund (Sten Ljunggren), er den fraværende faren til pistevaktene, som spiller en viktig rolle i serien. Han er det store forbilde for brødrene Marklund og også Beng-Has stor helt og hans beste venn. Mange historier om ham og hans gjerninger ble spredt etter det og holdt i live av Sven-E.
  • Dwight (Per Eggers) var en norsk svindler som prøvde å forføre Gudrun og stjele Stor-Eriks eiendom. Han hevder å være oppkalt etter Dwight D. Eisenhower og at faren hans var tysk.

Band[rediger | rediger kilde]

Pistvakt-ensemblet har også startet et band, Pistvakt och Pjäx Pistols, som har stått på scenen over hele landet. Albumet deres Gaj å partaj ble utgitt i 2001.

Sporliste til Gaj Å Partaj[rediger | rediger kilde]

  1. «Va Ä De Ni Vill (Whatever You Want
  2. «Soln Lyser Gul Som En Zingo (Love Shine The Light
  3. «Jan-E Ä Bra (Johnny B. Goode
  4. «Kära Läsk Och Matbil (Midnight Special
  5. «De Finns Ett Stors (House Of The Rising Sun
  6. «Ockelbo 300 (Gimme Some Lovin'
  7. «Klädd För Å Rädd (Dressed For Succes
  8. «Minns Ni Den Julen (Greenfields
  9. «Skoterled (Country Road
  10. «Man Mä Livslång Längtan (I Am A Man Of Constant Sorrow
  11. «Om Jag Kund Vrid Baks Tidn (If I Could Turn Back Time
  12. «2, 4, 6, 8 Bäverhojt (2, 4, 6, 8 Motorway
  13. «Snörök På Fjälle (Smoke On The Water
  14. «Du Ä I Svartlien (You're In The Army
  15. «Jan-E Ä Bra (Bodegaversion)»

12. oktober 2018 ble deres andre album Nere hos Beng-Ha gitt ut.

Sporliste til Nere Hos Beng-Ha[rediger | rediger kilde]

  1. «Nere Hos Beng-Ha (Down On The Corner
  2. «Mjörksen Storm På Väg (Bad Moon Rising
  3. «Havremalm - Vi Kör Pistmaskin (I Love Rock And Roll
  4. «Hit Kom Alla Barna (Sweet Home Alabama
  5. «Har Ni Nånsin Sett En Ren? (Have You Ever Seen The Rain?

Referanser[rediger | rediger kilde]