Kris Kristofferson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kris Kristofferson
Kris Kristofferson SXSW 2006 crop.jpg
Født 22. juni 1936
Brownsville
Ektefelle Rita Coolidge
Utdannelse Merton College, Pomona College
Nasjonalitet USA
Medlem av The Highwaymen
Utmerkelser Grammy Lifetime Achievement Award
IMDb IMDbRedigere på wikidata

Kristoffer Kristofferson (født 22. juni 1936 i Brownsville i Texas) er en amerikansk countrysanger og filmskuespiller. Han regnes som en stor låtskriver, og har komponert noen av countrymusikkens største sanger.

Kristofferson oppnådde kapteinsgrad i løpet av sine fire år i den amerikanske hæren, tjenestegjorde som fallskjermjeger og helikopterpilot , og tok mastergrad i litteratur med hovedvekt på William Blakes diktning. Han brøt med alt for å bli låtskriver, noe som resulterte i skilsmisse og at foreldrene ikke ville vite av ham. Kristofferson begynte som vaktmester i platestudioet hvor Johnny Cash holdt til. For å oppnå kontakt, landet Kris i hagen til Cash med helikopter for å selge sangene sine. Cash ble ikke akkurat blid, men de to ble etter hvert venner og kolleger.

1970 var det store Kristofferson-året. Én etter én klatret artister til toppen av listene med sangene hans. Sammi Smith med «Help Me Make It Through the Night», Janis Joplin med «Me and Bobby McGee», Johnny Cash med «Sunday Morning Coming Down» og Ray Price med «For the Good Times». Til sist gjorde han det selv med «Why Me Lord».

Kristofferson er også filmskuespiller og har spilt i et femtitalls filmer. Blant de mest kjente er som Billy the Kid i Pat Garrett & Billy the Kid (1973), A Star Is Born (1976, mot Barbra Streisand), Convoy (1978), A Soldier's Daughter Never Cries (1998), Blade-trilogien (1998–2004) og Payback (1999).

Han hadde også en rolle i den norske barnefilmen Yohan - Barnevandrer (2010) Kristoferson ble i 2006 innlemmet i Songwriters Hall of Fame

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Jack Bernhardt (1998). «Kris Kristofferson». I Paul Kingsbury. The Encyclopedia of Country Music. New York: Oxford University Press. s. 286-287. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]