Kris Kristofferson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kris Kristofferson
Kris Kristofferson SXSW 2006 crop.jpg
Kristofferson under South by Southwest Festival, 2006.
Født22. juni 1936 (81 år)
USA Brownsville i Texas
Ektefelle
Utdannet ved Merton College, Pomona College
Beskjeftigelse Sanger, skuespiller
NasjonalitetUSA
Medlem avThe Highwaymen, Phi Beta Kappa
Utmerkelser Grammy Lifetime Achievement Award
SjangerCountry, countryrock, outlaw country
InstrumentVokalist, akustisk gitar
Aktive årFra 1966
PlateselskapMonument, Mercury, Warner Bros., New West, Columbia
Nettstedwww.kriskristofferson.com
Tidligere band
The Highwaymen

Kris Kristofferson. Zelt-Musik-Festival 2017 Freiburg, Tyskland

Kristoffer Kristofferson (født 22. juni 1936 i Brownsville i Texas) er en amerikansk countrysanger og filmskuespiller. Han regnes som en fremstående låtskriver, og har komponert noen av countrymusikkens største sanger.[trenger referanse]

Etter å ha utmerket seg på college i USA fikk han et Rhodes-stipend så han kunne studere ved Merton College i Oxford. Han tok mastergrad i litteratur med hovedvekt på William Blakes diktning.

Kristofferson oppnådde kapteinsgrad i løpet av sine fire år i den amerikanske hæren, og han ble opplært til- og tjenestegjorde som helikopterpilot. Han fullførte United States Army Ranger School.

Han brøt med alt for å bli låtskriver, noe som resulterte i skilsmisse og at foreldrene ikke ville vite av ham. Kristofferson begynte som vaktmester i platestudioet hvor Johnny Cash holdt til. For å oppnå kontakt, landet Kris i hagen til Cash med helikopter for å selge sangene sine. Cash ble ikke akkurat blid, men de to ble etter hvert venner og kolleger.

1970 var det store Kristofferson-året. Én etter én klatret artister til toppen av listene med sangene hans. Sammi Smith med «Help Me Make It Through the Night», Janis Joplin med «Me and Bobby McGee», Johnny Cash med «Sunday Morning Coming Down» og Ray Price med «For the Good Times». Til sist gjorde han det selv med «Why Me Lord».

Han har spilt på Protestfestivalen i Kristiansand, flere ganger.[1]

Kristofferson er også filmskuespiller og har spilt i et femtitalls filmer. Blant de mest kjente er som Billy the Kid i Pat Garrett & Billy the Kid (1973), A Star Is Born (1976, mot Barbra Streisand), Convoy (1978), A Soldier's Daughter Never Cries (1998), Blade-trilogien (1998–2004) og Payback (1999).

Han hadde også en rolle i den norske barnefilmen Yohan - Barnevandrer (2010) Kristoferson ble i 2006 innlemmet i Songwriters Hall of Fame.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Jack Bernhardt (1998). «Kris Kristofferson». I Paul Kingsbury. The Encyclopedia of Country Music. New York: Oxford University Press. s. 286-287. 

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]