Hopp til innhold

Mark Wahlberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mark Wahlberg
Født5. juni 1971[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (53 år)
Boston[5]
BeskjeftigelseFilmskuespiller, skuespiller, filmprodusent, fjernsynsskuespiller, plateprodusent, rapper, fjernsynsprodusent Rediger på Wikidata
Utdannet vedSnowden International School
EktefelleRhea Durham (2009–)
FarDonald Edward Wahlberg[6]
MorAlma Elaine Donnelly[6]
SøskenRobert Wahlberg
Donnie Wahlberg
Paul Wahlberg
Jim Wahlberg
BarnBrendan Wahlberg
Ella Wahlberg
Michael Wahlberg
NasjonalitetUSA[7][8]
UtmerkelserStjerne på Hollywood Walk of Fame
Aktive år1990
Kjente rollerBrian Crown
Nettstedhttp://www.markwahlberg.com/
IMDbIMDb

Mark Robert Michael Wahlberg (født 1971) er en amerikansk skuespiller, modell og sanger. Wahlberg er produksjonsleder for TV-serien Entourage, som er delvis basert på opplevelsene hans i Hollywood.

Wahlberg ble født i Boston i Massachusetts inn i en familie med ni barn, og har svensk og irsk herkomst. Wahlberg hadde en romersk-katolsk oppdragelse. Han ble først kjent som den yngre broren til Donnie Wahlberg i New Kids on the Block. Foreldrene hans skilte seg i 1982. Wahlberg hevder å ha vært i trøbbel med Boston Police Department mellom 20 og 25 ganger som ungdom. I en alder av 13 år, hadde Wahlberg utviklet avhengighet av kokain og diverse andre narkotiske stoffer. Mens han satt i fengsel i ungdomsårene bestemte han seg for å endre vanene sine og slutte med narkotika og kriminalitet. Wahlberg kom for første gang i medias søkelys som den yngre broren til Donnie Wahlberg i det suksessfulle boybandet New Kids on the Block. Det hadde sin storhetstid på 1980- og 1990-tallet. Wahlberg arbeidet også som modell i serie undertøysannonser for Calvin Klein, før han begynte sin skuespillerkarriere og debuterte i 1993 med TV-filmen The Substitute.

Wahlberg fikk mange positive anmeldelser for sine roller i vellykkede filmer som Boogie Nights, The Perfect Storm, The Italian Job og Four Brothers. Wahlberg ble opprinnelig tildelt rollen som Linus Caldwell i filmen Oceans Eleven, før han ble forbigått av Matt Damon. De jobbet senere sammen i filmen The Departed som ga Wahlberg en Oscar-nominasjon for Beste mannlige birolle og en rekke andre nominasjoner. Wahlberg ble også vurdert for en rolle i filmen Brokeback Mountain. Det var opprinnelig ment at Wahlberg skulle spille mot Joaquin Phoenix i denne filmen, men Wahlberg var ukomfortabel med filmens sex-scener og hans rolle gikk til Jake Gyllenhaal. I 2007 spilte han mot Joaquin Phoenix i filmen We Own the Night, en film som handler om en familie av politifolk i New York City.

Wahlberg ble sammen med Rhea Durham i 200.1 Paret har fire barn, Ella Rae (født 2. september 2003), Michael Robert (født 21. mars 2006), Brendan Joseph (født 16. september 2008) og Grace Margaret (født 11. januar 2010). Paret giftet seg 1. august 2009. Wahlbergs far, en US Army-veteran fra Korea-krigen, døde på St. Valentinsdag, 14. februar 2008. Wahlberg er aktivt involvert i veldedighet og etablerte organisasjonen Mark Wahlberg Youth Foundation i mai 2001 for å samle inn penger til forskjellige tiltak for ungdom som skal holde dem unna kriminalitet. Wahlberg er en fjern slektning av sangeren Madonna og forfatteren Nathaniel Hawthorne.

Priser[rediger | rediger kilde]

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

  • You Gotta Believe (1992)
  • Music for the People (1991)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Mark-Wahlberg, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 26. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000023866, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ GeneaStar, GeneaStar person-ID markrobertmichaelwam[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 11. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ a b Genealogics[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ www.nytimes.com[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ www.bbc.co.uk[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]