James Franco

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
James Franco
James Franco 4, 2013.jpg
FødtJames Edward Franco
19. april 1978[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (42 år)
Palo AltoRediger på Wikidata
Søsken Dave Franco, Tom FrancoRediger på Wikidata
Utdannet ved
Beskjeftigelse
12 oppføringer
Skuespiller, fjernsynsskuespiller, filmskuespiller, filmregissør, filmprodusent, dramatiker, skribent, lyriker, filmklipper, manusforfatter, lærer, TV-programlederRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Utmerkelser Indiana Film Journalists Association Award for Best Actor (2010), Golden Globe, GullmuslingenRediger på Wikidata

James Edward Franco (født 19. april 1978 i Palo Alto i California) er en amerikansk skuespiller, regissør, filmprodusent og maler.

På videregående skole (high school) i Palo Alto ble han kåret til det beste smilet. Mens han gikk på videregående skole begynte Franco også å studere kunst utenom skoletiden. Han fulgte et klassisk kunstprogram i to år. Franco arbeidet på en McDonald's-restaurant i Los Angeles da han startet sin karriere. Foreldrene nektet å forsørge ham etter at han sluttet på UCLA, hvor han begynte å studere etter at han reiste til Los Angeles atten år gammel. Franco dukket opp i TV-serien Freaks and Geeks og en del filmer. Han vant en Golden Globe Award og ble Emmy-nominert i 2002 etter å ha spilt tittelrollen i TV-filmen James Dean. Franco har selv blitt karakterisert som «den nye James Dean».

Franco er mest kjent i den brede publikumsmassen for rollen som Harry Osborne i Spiderman-filmene.

Franco har et nært forhold til motehuset Armani og mottar klær fra det. Han er også Guccis nye ansikt for deres parfyme for menn.

I juni 2008 fikk Franco en bachelorgrad i kreativ skriving ved UCLA i Los Angeles og startet samme år på en mastergrad i det samme på Columbia University og skal bli elev ved New York Universitys filmskole, Trish School of the Arts.

Moren Betsy Franco er barnebokforfatter. Franco-navnet stammer fra Madeira. James Franco er fjerde generasjon, men bare kvart portugisisk. Faren har dessuten svenske aner og moren er russisk jøde. Siden 2006 har han vært i et forhold med skuespilleren Ahna O'Reilly.

Franco har hatt en rekke utstillinger som maler. Blant de som har kjøpt hans maleri er Nicolas Cage, som regisserte ham i Sonny, samt Sharon Stones søster. Han skjenker bort mange bilder som blir solgt til veldedige formål.

James Franco er en såkalt metodeskuespiller. Han har finansiert og regissert tre filmer: The Ape, Fools Gold og Good Time Max. Han spilte selv i alle tre filmene.

Til Oscar-utdelingen 2011 ble Franco nominert til Oscar for beste mannlige hovedrolle for rollen som Aron Ralston i filmen 127 timer. Han var også nominert til Golden Globe som beste hovedrolle i dramafilm for den samme rollen.

Filmer (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/James-Franco, besøkt 9. oktober 2017
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 13217331X, besøkt 16. oktober 2015
  3. ^ Babelio, Babelio forfatter-ID 145980
  4. ^ Le Delarge, oppført som James FRANCO, Le Delarge ID 32141_artiste_FRANCO_James

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]