Ryan Gosling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ryan Gosling
Ryan Gosling Cannes 2011.jpg
Ryan Gosling i Cannes i 2011
FødtRyan Thomas Gosling
12. november 1980 (42 år)
Canada London, Ontario, Canada
Beskjeftigelse Skuespiller, musiker
Utdannet ved Lester B. Pearson High SchoolRediger på Wikidata
Partner(e) Eva Mendes (2011–)Rediger på Wikidata
Nasjonalitet CanadaRediger på Wikidata
Utmerkelser Satellite Awards, Golden GlobeRediger på Wikidata
Aktive år1995–
IMDbIMDb

Ryan Thomas Gosling (født 12. november 1980 i London i Ontario Canada) er en kanadisk skuespiller.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Gosling har ikke hatt noen formell utdannelse som skuespiller. Hans første opplevelse inne skuespilleryrket var på audition for The Mickey Mouse Club, da han var 13 år.

Hans første rolle i en stor film var i sportsfilmen Remember the Titans (2000). Imidlertid kom ikke det store gjennombruddet før i 2004, da han spilte Noah Calhoun i den populære romantiske dramafilmen Dagboken. I 2007 fikk han sin første Oscar-nominasjon for sin innsats i Half Nelson (2006). Han spilte også hovedrollene i Fracture (2007) og Lars and the Real Girl (2007) før han tok en pause fra kinolerretet i tre år. Sistnevnte film fikk han for øvrig sin første Golden Globe-nominasjon for.

I 2010 vendte han tilbake i dramafilmen Blue Valentine, en prestasjon han ble belønnet med nok en Golden Globe-nominasjon for. Han har utviklet seg til å bli en av de mest ettertraktede skuespillerne i Hollywood, og i 2011 spilte han i tre av de mest kritikerroste filmene det året; komedien Crazy, Stupid, Love., thrilleren Drive og dramafilmen Maktens menn. Han ble samtidig nominert til to Golden Globes i 2012 i to forskjellige kategorier ("Beste prestasjon i en komedie eller musikal" for Crazy, Stupid, Love. og "Beste prestasjon i et drama" for Maktens menn).

I 2012 spiller han blant annet i en ny dramafilm, The Gangster Squad, samt at han gjenforenes med Drive-regissør Nicolas Winding Refn i Only God Forgives.

Gosling spiller i bandet Dead Man's Bones sammen med kameraten Zach Shields. I 2009 ga de ut albumet Dead Man's Bones, som var et samarbeid med Silverlake Conservatory Children’s Choir. Han er også jazzpianist og forfatter av låten «Put Me in the Car».[trenger referanse]

Filmografi[rediger | rediger kilde]

TV-serier[rediger | rediger kilde]

Priser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Biofilm.pngDenne biografien om en skuespiller er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.