San Juan (Puerto Rico)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
San Juan
San Juan
San Juan

Flagg

Våpen

Land USA USA
Territorium Puerto Rico Puerto Rico
Grunnlagt 1508/1521
Areal 199,2 km²
Befolkning 434 374 (2000)
Høyde 8±1 meter
Politikk
Ordfører Jorge A. Santini Padilla (R),(NPP) (2008-)
Nettside Nettside
San Juan (Puerto Rico) ligger i Puerto Rico
San Juan (Puerto Rico)
San Juan
San Juan (Puerto Rico) (Puerto Rico)
18°27′00″N 66°04′00″VKoordinater: 18°27′00″N 66°04′00″V

San Juan[1] (Fra spansk San Juan Bautista, Johannes Døperen) er hovedstad på den karibiske øya Puerto Rico, som er et ytre territorium og en samveldestat til USA. Byen har 434 374 innbyggere etter den siste folketellingen i 2000. San Juan er den eldste byen som blir styrt av Amerikas forente stater, den nest eldste er St. Augustine i Florida. San Juan er også den nest eldste byen i Amerika som ble grunnlagt av europere, etter Santo Domingo i Den dominikanske republikk.

San Juan er idag et viktig transportknutepunkt i Karibia for gods, flytrafikk og sjøfart og har en blomstrende Cruisetrafikk. Samtidig er San Juan øyas industrielle, finansielle og kulturelle sentrum. Den er hovedstad og sentrum i ett storbyområde som omfatter Bayamón, Carolina, Guaynabo, Cataño, Toa Baja och Trujillo Alto. Hele dette området utgjør en befolkning på ca. to millioner innbyggere. Dette innebærer att omtrent halvparten av Puerto Ricos befolkning bor og arbeider innenfor dette storby-området.[2] San Juan betjenes av Luis Muñoz Marín internasjonale lufthavn.

Historie[rediger | rediger kilde]

San Juan ble grunnlagt i 1508 av den spanske Conquistadoren Juan Ponce de León, på ordre fra den spanske konge Ferdinand. Han ble den første utnevnte guvernøren av Puerto Rico etter kongelig dekret. Den opprinnelige bosetningen hans ligger i dag i nabokommunen til San Juan, Guaynabo, på stedet Caparra. Her står fortsatt grunnmuren av festningsverker og steinhuset som han fikk bygget til sin kone og fire barn.

Kultur[rediger | rediger kilde]

La Fortaleza og San Juan National Historic Site i San Juan er en del av UNESCOs verdensarv.

Havnen i San Juan i 1927

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «San Juan Capital City». Welcome to Puerto Rico. Besøkt 2. mai 2007. 
  2. ^ «About Puerto Rico». Puerto Rico Tourism Company. 2007. Besøkt 8. mai 2007. 
USA-stubbDenne USA-relaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.