Gateartist

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gatemusikanter i Seattle under Northwest Folklife Festival.
Fremføring av shishimai, tradisjonell japansk dans, på gaten i Kyoto.

En gateartist er en som opptrer på offentlige plasser for å underholde folk, i ønske om at de betaler etterpå. Mange regner å opptre på gaten som den laveste trinnet på stigen eller gressrøttene på underholdningsbransjen.

En gateopptreden kan består av alt som folk finner underholdende. Gateartister kan spille musikk, klovne, blåse ballonger, gjøre komikk, danse, sjonglere, gjøre akrobatikk, sluke ild, trylle, spille gateteater, gatekunst (tegne eller male, osv) lese fremtiden, opptre med dikt og tekster, mime eller simpelthen stå som en levende statue.

Gateartister opptrer av forskjellige grunner, noen gjør det for pengene, eller oppmerksomheten de får, for å møte folk, for moro skyld, for å øve sine talenter foran et publikum. Noen gjør det fordi de må overleve. Profesjonelle gateartister gjør et fulltids levebrød ved å opptre på gaten. Noen gateartister opptrer også vanlige forestillinger samtidig som de jobber på gaten. Noen gateartister gjør det bare deltid og har vanlige jobber ellers.

Noen gateartister klarer bare å få lommepenger fra sin opptreden, mens andre kan oppnå stor inntjening. Også en forestilling som kan tjene mye penger et sted og tid, kan muligvis ikke fungere i en annen setting. En gateartists inntjening avhenger av mange forhold, inkludert sammensetningen av publikum, forestillingens type og kvalitet, og når på døgnet det er. Plassering kan være viktig, hvor mange fotgjengere som passerer, like mye som mengden av bakgrunnstøy og andre forstyrrelser. Konkurranse fra andre utøvere kan også spille en rolle, både positivt og negativt.

Det er flere forskjellige grunnvarianter av gateopptreden. Noen søker å skape en sirkel av publikum som samler seg rundt dem. Disse forestillingnene har oftest en tydelig begynnelse og slutt. Disse er ofte gjort av magikere, komiker, akrobater og sjonglører. Disse forestillingene kan være de mest lønnsomme, men gateartisten må passe på at publikum ikke blir så stort at de stenger gaten. Andre forestillinger har ingen direkte begynnelse eller slutt, som en musiker som fortsetter fra nummer til nummer, eller en klovn som går fra situasjon til situasjon.

Det har vært opptreden på offentlige plasser for tips i alle større kulturer, tilbake til antikken.

Mange ser på gateopptreden som en velkomment avbrekk fra at gatene bare blir brukt til salg, og andre igjen ser det som forstyrring av ro og orden.

Gateopptreden og loven[rediger | rediger kilde]

De fleste steder kan brukes til å opptre, fortau, parker, gågater, markedsplasser. Blant gateartistenes uskrevne regler, er det viktig at de ikke stopper flyten for fotgjengerene, stenger innganger eller utganger, eller gjør handlinger som bringer publikum i fare.

Noen steder krever tillatelse for å bruke forsterker, eller det er begrensninger på volumet. Det er heller ikke bra å opptre for et publikum som ikke kan forlate, bortsett fra hvis man er invitert til dette. Man kan opptre utenfor en t-bane stasjon hvor folk kan velge å bli eller gå, men ikke på selve bussen eller toget, hvor folk ikke kan forlate. Likevel skjer det ofte i utlandet, som f.eks på metroen i Paris eller Mexico. Noen steder krever en tillatelse for å opptre.

Diverse[rediger | rediger kilde]

Gateartister er som oftest verken hjemløse, eller tiggere, selv om mange ikke klarer å se forskjellen.

Mange gateartister har brukt flere år på å utvikle og å pusse sine talenter for å kunne tilby en opptreden, et repertoar. Å avgjøre hvem som er en ”ekte” gateartist er vanskelig. At utøveren har holdt over flere år kan være en måte å vurdere det på.

Tiggere samler seg i blant for å prøve å samle inn fra de som ønsker å gi til gateartisten og ta i mot pengene selv. Tiggere kan også prøve å fange til seg penger ved å oppføre seg slik at gateartisten betaler dem for å forsvinne.

Gateartister kan også være ofre for tyver fordi det er en veldig åpen og offentlig form for utøving. En vanlig teknikk som tyver bruker er å gi inntrykk av å gi mynter, mens de istedenfor tar penger.

Gateartistplasser[rediger | rediger kilde]

Populære steder er som oftest offentlige plasser med store mengder fotgjenger, høy synlighet og lav bakgrunnstøy eller forstyrrelse.

Fulltids gateartister kan hevde å ha mer rett til en plass enn til de som de regner som hobbyartister, men det er ikke akseptabelt å holde en plass for lenge hvis en annen gateartist ønsker å opptre. Noen ganger kan kompromisser bli gjort mellom konkurrerende gatearister, men det kan også resultere i krangling.

Gateartist i Norge[rediger | rediger kilde]

Å være gateartist i Norge, kan være en prøvelse klimatisk sett. Likevel er det i Oslo mange som opptrer på gaten, i all hovedsak på Karl Johans gate og Rådhusplassen ved Aker Brygge. Sesongen er å regne fra begynnelsen av mai til slutten av september, selv om noen begynner før og slutter siden. Mange av de som spiller i Norge på sommeren, drar da sydover, mot varmere land.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]