Gateartist

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gatemusikanter i Seattle under Northwest Folklife Festival.
Fremføring av shishimai, tradisjonell japansk dans, på gaten i Kyoto.

En gateartist er en som opptrer på offentlige plasser for å underholde folk, i ønske om at de betaler etterpå. Mange regner å opptre på gaten som den laveste trinnet på stigen eller gressrøttene på underholdningsbransjen.

En gateopptreden kan består av alt som folk finner underholdende. Gateartister kan spille musikk, klovne, blåse ballonger, gjøre komikk, danse, sjonglere, gjøre akrobatikk, sluke ild, trylle, spille gateteater, gatekunst (tegne eller male, osv) lese fremtiden, opptre med dikt og tekster, mime eller simpelthen stå som en levende statue.

Det er flere forskjellige grunnvarianter av gateopptreden. Noen søker å skape en sirkel av publikum som samler seg rundt dem. Disse forestillingene har oftest en tydelig begynnelse og slutt. Disse er ofte gjort av magikere, komiker, akrobater og sjonglører.

Det har vært opptreden på offentlige plasser for tips i alle større kulturer, tilbake til antikken.

Gateopptreden og loven[rediger | rediger kilde]

De fleste steder kan brukes til å opptre, fortau, parker, gågater, markedsplasser. Blant gateartistenes uskrevne regler, er det viktig at de ikke stopper flyten for fotgjengerene, stenger innganger eller utganger, eller gjør handlinger som bringer publikum i fare.

Noen steder krever tillatelse for å bruke forsterker, eller det er begrensninger på volumet. Noen steder krever en tillatelse for å opptre.

Gateartistplasser[rediger | rediger kilde]

Populære steder er som oftest offentlige plasser med store mengder fotgjenger, høy synlighet og lav bakgrunnstøy eller forstyrrelse.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]