Quills

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Quills
Generell informasjon
GenreBiografisk film, dramafilm,[1] erotisk thriller, LHBT-tematisk film, romantisk film
Utgivelsesår2000
NasjonalitetTyskland, Storbritannia, USA
Lengde124 min.
SpråkEngelsk, latin
Bak kamera
RegiPhilip Kaufman[1][2][3][4][5] Rediger dette på Wikidata
ManusDoug Wright Rediger dette på Wikidata
MusikkStephen Warbeck Rediger dette på Wikidata
FotoRogier Stoffers Rediger dette på Wikidata
KlippPeter Boyle Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeGeoffrey Rush,[2] Kate Winslet,[2] Joaquin Phoenix,[2] Michael Caine,[2] Billie Whitelaw,[3] Amelia Warner,[3] Jane Menelaus,[3] Stephen Moyer,[3] Patrick Malahide,[3] Stephen Marcus,[3] Ron Cook,[6] Elizabeth Berrington,[6] Edward Tudor-Pole,[6] Tom Ward,[7] Pauline McLynn,[7] Rebecca Palmer,[7] Howard Lew Lewis,[7] Carol MacReady[7] Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
FilmselskapFox Searchlight Pictures Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)InterCom
Netflix
Vudu
Premiere(r)2000
8. mars 2001 (Tyskland)[8]
UtmerkelserNational Board of Review: Top Ten Films
National Board of Review Award for beste film
Eksterne lenker

Quills er en amerikansk-britisk-tysk dramafilm fra 2000, regissert av Philip Kaufman. Filmen er basert på det prisvinnende teaterstykket av Doug Wright, som også skrev det tilpassede manuset til Quills. Filmen handler om Marki de Sades liv og virke. Geoffrey Rush spilte nevnte hovedrolle, mens Joaquin Phoenix, Michael Caine og Kate Winslet har andre roller. Quills fikk gode omtaler blant kritikere, spesielt Rushs rolle-skildring. Han ble nominert til BAFTA-prisen, Golden Globe og Oscar for beste mannlige hovedrolle for tolkningen.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Filmen begynner i Paris i løpet av Skrekkveldet. Marki de Sade sitter i fengsel, og skriver en historie om Mademoiselle Renard - en ung aristokrat som møter den fengslede fremtredende Marki. Flere år senere bor Marki ved en institusjon for sinnssyke i Charenton, overvåket av Abbé du Coulmier. Marquis har publisert sitt arbeid gjennom Madeleine "Maddy" LeClerc, som smugler manuskript til en forlegger. Marquis sitt siste arbeid, Justine, blir publisert på en svartebørs for litterære verk - til stor suksess. Keiser Napoléon I Bonaparte beordrer at alle eksemplarer av boken skal ødelegges.

Royer-Collard ankommer og informerer at Marqui aldri skal få skrive mer etter direkte ordre fra keiseren. Royer-Collard reiser deretter til Panthemont-klosteret i Paris for å hente sin unge brud, den mindreårige foreldreløse Simone. De mottar et nedslitt, gammelt slott av keiseren som gave. Men en kjekk ung arkitekt, Prouix, er ansatt der for å drive renovering. På selve bryllupskvelden voldtar Royer-Collard sin unge brud, og holder henne som fange i deres eget hjem.

Dette forhastede ekteskapet fører til mye sladder, og Marki de Sade finner på en farse som skal fremføres ved en offentlig utstilling som Royer-Collard og Simone skal delta ved. Det dristige stykket, en parodi på hans dominans av hans jomfruelige brud, har tittelen "The Crimes of Love" men forestillingen blir avbrutt før teater-stykket er ferdig-vist. Royer-Collard stenger deretter alle offentlige teater, og krever at det blir gjort mer for å kontrollere Marki. Rasende, konfiskerer Abbé hans papir og blekk. Markis kone besøker ham, og han tar ut frustrasjon over å ikke kunne skrive om henne lenger.

Mangelen på skrive-redskaper resulterer i at Marki skriver en historie med vin på laken og med blod på klær. Dette fører til ytterligere deprivasjon for ham, og til slutt sitter Marki naken igjen i en tom celle. Charlotte, en tjenestepike, avslører at Madeleine har hjulpet Marki. Madeleine blir pisket på ordre fra Royer-Collard. Han retter deretter oppmerksomheten mot Marki som kilden til alle hans problemer, og legger ut på et hevntokt ved å få Marki torturert.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b http://www.imdb.com/title/tt0180073/; besøksdato: 1. juli 2016.
  2. ^ a b c d e http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=27439.html; besøksdato: 1. juli 2016.
  3. ^ a b c d e f g http://www.filmaffinity.com/es/film275424.html; besøksdato: 1. juli 2016.
  4. ^ http://stopklatka.pl/film/zatrute-pioro; besøksdato: 1. juli 2016.
  5. ^ http://www.bbfc.co.uk/releases/quills-film; besøksdato: 1. juli 2016.
  6. ^ a b c http://www.imdb.com/title/tt0180073/fullcredits; besøksdato: 1. juli 2016.
  7. ^ a b c d e (på cs) ČSFD, 2001, Wikidata Q3561957, https://csfd.cz 
  8. ^ www.kinokalender.com, besøkt 20. desember 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]