River Phoenix

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
River Phoenix
FødtRiver Jude Bottom
23. aug. 1970[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Madras
Død31. okt. 1993[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (23 år)
West Hollywood[5][6]
BeskjeftigelseSkuespiller, fjernsynsskuespiller, filmskuespiller, gateartist, musiker, sanger og låtskriver, miljøverner, gitarist Rediger på Wikidata
Utdannet vedYoung Actors Space
MorArlyn Phoenix
SøskenJoaquin Phoenix
Liberty Phoenix
Summer Phoenix
Rain Phoenix
Jodean Bottom
NasjonalitetUSA
UtmerkelserNational Society of Film Critics Award for Best Actor (1991) (for: My Own Private Idaho)
Coppa Volpi (1991) (for: My Own Private Idaho)
Independant Spirit-prisen for beste mannlige hovedrolle (1992) (for: My Own Private Idaho)
Aktive år19811993
IMDbIMDb

River Jude Phoenix (født River Jude Bottom 23. august 1970, også kalt «Rio», død 31. oktober 1993) var en Oscar-nominert amerikansk skuespiller og musiker. Hans lovende karriere endte da han døde av en heroin- og kokain-overdose (også kalt «Speedball») i 1993, bare 23 år gammel.

River Jude Bottom ble født i Madras, Oregon, som første barn av John Lee Bottom og Arlyn Sharon Dunetz(endret senere navn til Heart). Foreldrene kalte opp River etter «the River of Life/Livets elv» fra romanen Siddhartha og mellomnavnet Jude kom fra Beatles-hiten Hey Jude.

Da River var liten var familien med i organisasjonen Children of God, men familien forlot organisasjonen da River var syv år. Som liten, måtte River og søskene bidra til å brødfø familien. River holdt små konserter på gata og forsamlingsrom for å tjene penger. River og hans yngre bror, Joaquin Phoenix var driftkraften bak at hele familien ble vegetarianere og holdt seg unna både egg og melkeprodukter. River forble vegetarianer resten av sitt liv, og var opptatt av miljøet og dyrerettigheter som medlem av PETA og holdt ofte foredrag om emner han var opptatt av.

Rivers søsken er også aktive innenfor musikk og skuespill.

  • Rain Joan D'Arc Phoenix, kjent som Rain Joan - musiker
  • Joaquin Phoenix, også kjent som Leaf Phoenix - skuespiller
  • Summer Joy Phoenix, gift med Casey Affleck, to sønner; Indiana August(2004) og Atticus(2008)
  • Liberty Mariposa Phoenix, gift Lord, tre barn; Rio Everest(1997), Indigo Orion(1999-2001) og Scarlette Jasmine(2001)

To av Rios nevøer er oppkalt etter ham; Libertys sønn Rio Everest - familiens kallenavn på River var Rio, og Summers sønn Indiana August - Indiana etter Rivers rolle i Indiana Jones og det siste korstog og August etter måneden River var født i.

I tillegg til å være en talentfull skuespiller, hadde River også en talent for musikk. Han både sang, spilte gitar og skrev sanger. River og lillesøsteren Rain spilte sammen i bandet Aleka's Attic sammen med tre venner.

River var kjent som en som holdt seg til sine få venner, noen av de mest kjente er Keanu Reeves, Flea og Martha Plimpton, som han også var i et forhold med en tid.

Phoenix er kanskje mest kjent for sine roller i filmene Sneakers (1992), Indiana Jones og det siste korstog (1989), Running on Empty (1988), og My Own Private Idaho (1991). Men det store gjennombruddet kom definitivt med rollen som Chris Chambers i kultfilmen Stand By Me (1986).

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Roglo, Roglo person ID p=river;n=phoenix[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b GeneaStar, GeneaStar person-ID riverphoenixr[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Find a Grave, oppført som River Jude Phoenix, Find a Grave-ID 1726, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ www.roarshock.net[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ usatoday30.usatoday.com[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]