Hopp til innhold

Walk the Line

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Walk the Line
orig. Walk the Line
Generell informasjon
SjangerDrama, biografi, musikk
Utgivelsesår2005
Prod.landUSA
Lengde135 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiJames Mangold
ProdusentAlan C. Blomquist
ManusforfatterGill Dennis
James Mangold
MusikkT-Bone Burnett
SjeffotografPhedon Papamichael
Foran kamera
MedvirkendeJoaquin Phoenix
Reese Witherspoon
Robert Patrick
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Prod.selskap20th Century Fox
Premiere4. mai 2005 USA
21. november 2005 Norge
Eksterne lenker

Walk the Line er en biografisk film om livet til countryartisten Johnny Cash, som fokuserer på det tidlige livet hans og kjærligheten til June Carter. Tittelen er hentet fra sangen «I Walk the Line», en av Cashs største hiter.

Filmen er regissert av James Mangold, og hadde verdenspremiere under Filmfestivalen i Telluride 4. september 2005. I Norge ble den første gang vist under Oslo Internasjonale Filmfestival 21. november.

Skuespillerne måtte synge sangene selv, og det er gitt ut et filmmusikkalbum: Walk the Line.

Rollen til Waylon Jennings spilles av hans og Jessi Colters sønn Shooter Jennings.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

I 1968, når et publikum av innsatte ved Folsom State Prison venter på at Johnny Cash skal komme til scenen, står Johnny bak scenen i nærheten av en gammel bordsirkelsag - noe som minner ham om hans tidligere liv. Handlingen hopper deretter tilbake til 1944, når den 12 år gamle JR vokser opp på en gård i Arkansas sammen med sin bror Jack, deres far Ray og mor Carrie. Ray er veldig streng mot sønnene sine, men er veldig glad i Jack som ønsker å arbeide som predikant når han blir voksen. Jack blir drept i en ulykke når JR er på fisketur. En bitter Ray beskylder JR for Jacks død og sier at djevelen "tok feil sønn"

Seks år senere har en nå voksen JR vervet seg i United States Air Force, og forbereder seg på å reise til tjeneste i Vest-Tyskland. Familien hans sier farvel, bortsett fra Ray som knapt erkjenner ham. JR kjøper en gitar i 1952, og begynner å skrive sanger. Han vender tilbake til USA etter at han er ferdig i militæret, og gifter seg deretter med kjæresten Vivian. De flytter til Memphis, Tennessee, hvor han finner seg arbeid og forsørge sin voksende familie. Vivian er frustrert over deres fattigdom, og oppfordrer Johnny til å begynne for faren sin. Men Johnny drømmer fremdeles om en karriere innen musikk og sang. Han går forbi et innspillingsstudio Sun Records og blir inspirert til å grunnlegge hans eget band. Men Sam Phillips, eier av Sun Records, er ikke imponert over gospel-musikken de spiller. Han spør Cash om han ville spilt den sangen hvis han ble truffet av en lastebil og hadde tid til å spille bare en sang før han døde. Cash spiller sangen "Folsom Prison Blues" og Phillips signerer bandet. Bandet begynner deretter å turnere som "Johnny Cash and the Tennessee Two"

Bandet spiller på ett show i Louisiana, sammen med andre stjerner som Elvis Presley, Carl Perkins og Jerry Lee Lewis. Johnny møter June Carter, og blir forelsket i henne. Johnny's berømmelse vokser, og han begynner å misbruke narkotika og alkohol. Vivian er sint på hans fravær i familien deres. En turne er en suksess, men Vivian er stadig mer kritisk til Junes innflytelse. Johnny og June har en forestilling i Las Vegas, og de begynner å ha sex. Johnny reiser senere til Mexico for å skaffe seg mer narkotika, men blir arrestert. Vivian er lei av stoff-misbruket hans, at han sjeldent er hjemme hos familien deres, og at han er utro mot henne. Ekteskapet deres går i oppløsning, Vivian tar barna deres, og forlater ham. De skilles, og Johnny flytter til Nashville i 1966.

Johnny kjøper et stort hus nær en innsjø i Hendersonville. Han inviterer familien sin til høsttakkefest. Men Ray og en beruset Johnny har en bitter krangel i løpet av måltidet. Johnny oppdager at en god del av fan-posten hans kommer fra innsatte i fengsel. Han ønsker en live-opptreden inne i Folsom Fengsel. Konserten er en stor suksess hvor han fremfører "Ring of Fire" på scenen. Han frir også til June på scenen, og hun samtykker i å gifte seg med ham. June aksepterer forslaget, og de deler en lidenskapelig omfavnelse på scenen. I årene etterpå fortsetter de å synge og spille inn musikk, og de turnerer verden rundt i mange år.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Rolle
Joaquin Phoenix Johnny Cash
Reese Witherspoon June Carter
Ginnifer Goodwin Vivian Cash
Robert Patrick Ray Cash
Dallas Roberts Sam Phillips
Dan John Miller Luther Perkins
Larry Bagby Marshall Grant
Shelby Lynne Carrie Cash
Tyler Hilton Elvis Presley
Waylon Payne Jerry Lee Lewis
Shooter Jennings Waylon Jennings
Sandra Ellis Lafferty Maybelle Carter
Dan Beene Ezra Carter
Clay Steakley W.S. «Fluke» Holland
Johnathan Rice Roy Orbison
Johnny Holiday Carl Perkins

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]