Birkebeinerne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Knud Bergsliens ikoniske maleri «Birkebeinerne» fra 1869 viser birkebeinerne Torstein Skevla og Skjervald Skrukka som flykter fra baglerne med den vesle Håkon Håkonsson, kongssønnen, til birkebeinernes «hovedstad» Nidaros i 1206. Håkon IV ble født 1204 og var konge fra 1217 til 1263.
«Birkebeinane fylte garden og kringsette loftet.» Illustrasjon av Erik Werenskiold til Magnus Erlingssons saga i 1899-utgaven av Heimskringla («Snorres kongesagaer»)
Også skiløperen i kommunevåpenet til Lillehammer skal minne om da birkebeinerne reddet Håkon Håkonsson fra baglerne. Våpenskjoldet ble godkjent i 1898.

Birkebeinerne (norrønt: birkibeinar) var en opprørsflokk og et politisk parti i borgerkrigstiden i Norge som støttet opp om tronpretendenten Øystein Møyla på midten av 1170-tallet. Med kong Sverre kom birkebeinerene til makten i 1177, men fikk ikke full kontroll før valget av Sverres sønnesønn Håkon Håkonsson i 1217. Mindre strider holdt fram til 1223, og et siste opprør av Hertug Skule ble knust i 1240. Birkebeinerene satt med makten til 1319.

Navnet hadde de fått fordi de hadde så dårlig stell med fottøyet sitt, fattige og forkomne som de var, at de surret bjørkenever rundt føttene for å holde varmen.

Berømte birkebeinere[rediger | rediger kilde]

Moderne bruk av navnet[rediger | rediger kilde]

I moderne tid avholdes skirennet Birkebeinerrennet, sykkelrittet Birkebeinerrittet og Birkebeinerløpet fra Østerdalen til Gudbrandsdalen hvert år, til minne om ferden i 1206 da Torstein Skevla og Skjervald Skrukka hadde med den to år gamle Håkon Håkonsson for å redde ham fra Baglerne som hadde kontroll over området der han ble født.

Birkebeinerne var et realityprogram som gikk på TVNorge i 2007.

Film[rediger | rediger kilde]

I 2013 ble det planlagt å lage en film om reisen til birkebeinerne Torstein Skevla og Skjervald Skrukka som reddet Håkon Håkonsson fra baglerne.

Kristofer Hivju og Jakob Oftebro er bekreftet i rollene som de to birkebeinerne. Pål Sverre Hagen står også på rollelista. Filmen regisseres av Nils Gaup og har premiere på norske kinoer 12. februar 2016.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.