Valdemar I av Danmark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Valdemar I av Danmark
Konge av Danmark
Valdemar den Store.jpg
Skulptur av Johannes Bjerg
Født14. jan. 1131[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
SchleswigRediger på Wikidata
Død12. mai 1182[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (51 år)
Vordingborg slott
Beskjeftigelse MonarkRediger på Wikidata
Embete
Ektefelle Sofia av Minsk (1157)
Far Knud Lavard[5]Rediger på Wikidata
Mor Ingeborg av KyivRediger på Wikidata
Søsken Kristin Knutsdatter, Margrethe Knudsdatter, Katarina KnudsdatterRediger på Wikidata
Barn Utenfor ekteskap med Tove:

Med Sofia av Minsk:

Nasjonalitet DanmarkRediger på Wikidata
Gravlagt St. Bendts kirkeRediger på Wikidata
Annet navnValdemar den store
RegjeringstidJylland 11471157
Danmark 11541157

Valdemar den store (født 1131, død 1182) var dansk medkonge 1147-1157 og dansk enekonge 1157-1182.

Han var sønn av Knud Lavard og Ingeborg av Kiev. Valdemar ble født bare 8 dager etter at hans far ble myrdet og vokste opp hos den sjællandske høvdingen Asser Rig sammen med hans sønner Absalon og Esbern Snare.

Dansk konge[rediger | rediger kilde]

Under stridighetene om retten til tronen mellom Svein Grathe og Knut, sluttet han seg til Svein, som i 1147 gjorde ham til hertug av Slesvig. I 1154 skiftet Valdemar over til Knuts side og forlovet seg med hans halvsøster Sofie. Valdemar ble konge i Jylland i 1157, da riket ble delt mellom Svein, Knut og Valdemar og enekonge samme år, etter at Knut ble drept under det såkalte blodgildet i Roskilde. Det lyktes Valdemar å unnslippe og etter å ha samlet en hær slo han Svein i Grathe Hede, og ble enekonge over hele Danmark.

Kamper mot venderne[rediger | rediger kilde]

Valdemar bygde opp en sterk kongemakt og rettet flere slag mot venderne (slavisk folk), støttet av vennen Absalon, som han i 1158 utnevnte til biskop i Roskilde. I 1159 samlet Valdemar en sjællandsk flåte og gjennomførte et tokt mot venderne. I de følgende årene gjennomførte han en rekke tokt, noe som kulminerte med at han inntok Rügen i 1169. I den forbindelse knuste de kjente gudebilder. Valdemar gikk i gang med å sikre rikets grense mot syd, dels ved å bygge Valdemarsmuren i tilknytning til Dannevirke, dels ved å bygge festningsanlegg flere steder i landet, bl.a. ved Korsør og Nyborg. Absalon bygde en festning på en liten øy utenfor handelsplassen Havn (København) ved Øresund; kjent som Absalons borg.

Konflikt med kirken[rediger | rediger kilde]

Den europeiske maktkampen mellom paven og keiseren nådde Danmark i 1160, da de fleste bisper med Absalon i spissen støttet kongen, og erkebiskop Eskil måtte dra i landflyktighet i Frankrike. Kronen og kirken kom til forsoning, og det ble markert ved at Valdemars far, Knud Lavard, ble opphøyd til helgen av pave Alexander III og gravlagt i St. Bendts kirke i Ringsted. Samtidig ble Valdemars 7-årige søn, Knut VI kronet og salvet som medkonge for å sikre arvefølgen. Dermed kan man si at det var Valdemar den store som innførte arvekongedømme i Danmark.

I 1177 trakk Eskil seg tilbake og Absalon ble utnevnt til erkebiskop i Lund. Absalon innsatte flere venner på ledende poster og i 1180 brøt det ut et åpent opprør, og Absalon måtte flykte. Valdemar og Absalon vendte tilbake i 1181 med en hær og nedkjempet opprøret.

Norsk konge[rediger | rediger kilde]

Valdemar hadde også interesser i Norge. Han inngikk ifølge Snorre samarbeid med den norske jarlen Erling Skakke, far til kong Magnus Erlingsson og i praksis riksstyrer mens sønnen var mindreårig.[6] I 1165 kom Valdemar til Norge. Ifølge den danske historieskriveren Saxo ble han tatt til konge over Viken (Oslofjord-området) på Borgartinget i Sarpsborg.[7] Snorre hevder imidlertid at vikværingene nektet å ta Valdemar til konge.[8] Sannsynligvis er det Saxo som er mest troverdig her, mens Snorre gir et forvrengt bilde for å fremstille Erling mer positivt. Snorre er tydelig på Erlings og Magnus' side, mens man i Danmark sympatiserte med deres motstander, kong Håkon Herdebrei.[9]

Ettermæle[rediger | rediger kilde]

I Valdemars regjeringstid skjedde det store forandringer i det danske samfunnet. Leidangplikten ble avløst av en leidangsskatt, og for at de skulle kunne huse kongen når han reiste rundt i landet, skulle bøndene nå betale en skatt til kongens ombudsmenn (hele apparatet med ombudsmenn ble utbygget og vesentlig forbedret under Valdemar den store). Kongen fikk også flere inntekter i form av kongens overtagelse av ingenmandsland; det ingen eier, eier kongen. Valdemar tjente også godt på avgifter på det såkalte «Skånemarkedet» (sildemarkedet) i Skåne.

Valdemar døde på Vordingborg slott 12. mai 1182. Bøndene i området bar liket til St. Bendts kirke hvor han ble gravlagt. Sammen med ektefellen Sofie fikk han sønnene Knut og Valdemar Seier, samt seks døtre.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, oppført som Valdemar I, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Valdemar-I, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Croatian Encyclopedia, Hrvatska enciklopedija-ID 63691, oppført som Valdemar I. Veliki[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Dansk biografisk leksikon, oppført som Valdemar 1. den Store, Dansk Biografisk Leksikon-ID Valdemar_1._den_Store[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b The Peerage, oppført som Valdemar I 'the Great' Knutsson, King of Denmark, The Peerage person ID p10546.htm#i105459, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Kindred Britain[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Snorre: Magnus Erlingssons saga, kap. 2
  7. ^ Saxo: Fjortende bog, Valdemar den store, s. 197
  8. ^ Snorre: Magnus Erlingssons saga, kap. 24
  9. ^ Krag (1990): Viken som utgangspunkt for den norske rikssamlingen, i Collegium Medievale 3/1990, s. 185-189

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Erik Lam 
Konge av Danmark
sammen med Svein Grathe og Knut V
(1146-1157)

Etterfølger:
 Knut VI -