Birger Brosa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Birger Brosa
Født12. århundreRediger på Wikidata
Død9. jan. 1202Rediger på Wikidata
Visingsö
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
Embete
  • Jarl (1175–1202) Rediger på Wikidata
EktefelleBrigida Haraldsdatter
FarBengt snivil[1]
SøskenMagnus Minnisköld
Karl Døve
BarnIngegerd Birgersdotter av Bjelbo
Knut jarl
Folke jarl[1]
Filip Birgersson
NasjonalitetSverige

Birger Brosas segl viser en kriger med sverd ridende på en springende hest

Birger Brosa eller Birger av Bjälbo (død 9. januar 1202Visingsö) var jarl av Sverige 1174–1202 og en av de aller største statsmenn i Sverige gjennom tidene.

Birger Brosa var sønn av Bengt Snivil og en gang før 1170 giftet han seg med kongsdatteren Brigida Haraldsdatter, datter av kong Harald Gille av Norge. Birgitta hadde tidligere vært gift med Magnus Henriksson som hadde styrt i Uppsala 1160–1161. Birger Brosa bar en lilje som våpen. Tilnavnet Brosa betyr, i henhold til islandske kilder på 1300-tallet, «den leende».

Han var sin tids mektigste mann i Østergøtland og eide foruten Bjälboättens hovedgård også andre gårder i Østergøtland, Närke og Värmland. Det er også sannsynlig at han hadde gårder i Sörmland hvor han hadde visse privilegier, såkalt patronatsrett, til Sankt Eskils kirke i Sörmland, og han var også en stor velgjørere av Riseberga kloster hvor Birgitta tilbrakte hennes tre siste år etter at Birger døde.

Birger var også involvert i forhold utenfor sitt eget land. Han gav økonomisk og militær støtte til de norske birkebeinerne, en politisk gruppering som kjempet om kongemakten i Norge. Birger støttet birkebeinernes første konge, kona Birgittas nevø Øystein Øysteinsson Møyla, som oppsøkte Birger og Birgitta i 1174. Ifølge Snorre fikk Øystein både penger og menn av Birger.[2] Tre år senere oppsøkte den neste birkebeinerkongen Sverre Sigurdsson Birger, og også Sverre fikk militær og økonomisk støtte ifølge Sverres saga.[3] Birgers sønn, Filip, ble rundt 1190 jarl hos Sverre.[4]

Han synes å ha vært en særdeles sterk og samtidig sta lederskikkelse som med store politiske evner lykkes å holde fred i en lang periode i Sverige. Karakteristisk nok brøt det ut store og blodige maktfeider nesten umiddelbart etter at han døde.

Barn[rediger | rediger kilde]

Fiksjon[rediger | rediger kilde]

I Jan Guillous roman-trilogi er Birger Brosa farbror til Arn Magnusson og Eskil Magnusson ved å være en yngre bror til Magnus.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Genealogics[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Snorre, Magnus Erlingssons saga, kap. 36
  3. ^ Sverres saga, kap. 6
  4. ^ Sverres saga, kap. 119