Baglersagaene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Baglersagaene (Norrønt Böglunga sögur) er kongesagaer som handler om borgerkrigstiden i Norge fra 1202 til 1217. Sagaene er hovedkilden til de hendelser som skjedde i dette tidsrommet. Det er to versjoner, en kortere og en lengre, som i moderne utgaver vanligvis blir trykt som en saga.

Sagaene handler om kongedømmet til birkebeinerkongene Håkon Sverresson, den unge Guttorm Sigurdsson og Inge Bårdsson på den ene siden, og baglerkongene Erling Steinvegg og Filippus Simonsson.

Sagaene starter der hvor Sverres saga slutter med at kong Sverre dør i 1202. Den eldre og kortere versjon slutter med bryllupet til Philippus i 1209. Den senere og lengre versjonen fortsetter fortellingen inntil kong Inge dør i 1217. Den eldre versjonen er noenlunde nøytral i sin beskrivelse av hendelsene uten en klar skjevhet for verken birkebeinerne eller baglerne. Den var sannsynligvis skrevet ikke lenge etter at den ble avsluttet, en gang etter 1209. Den nyere versjonen ble sannsynligvis skrevet av en som ønsket å utvide den gamle versjonen med mer stoff om birkebeinerne og fortsatte fortellingen til den også dekket kong Inges kongedømme. Den ble sannsynligvis ikke skrevet senere enn tidlig på 1220-tallet. Forfatteren av denne senere versjon er klart på birkebeinernes side og viser personlige sympatier med kong Inge, også i hans tvistemål med sin bror, jarl Håkon Galen.

Forfatterne av begge versjoner er ukjente. Det er påpekt indikasjoner som kan bety at de begge var opprinnelig fra Island,[1] men det er ikke bevist.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Finnur Jónsson (1923): Den oldnorske og oldislandske litteraturs historie, andet bind. Finnur mener forfatteren av den eldre versjon må være islending grunnet sin omtale av den islandske biskop Gudmund og en annen islending. Han regner også forfatteren av den yngre versjon for å være islending, og den positive omtalen av den islending-vennlige Kong Inge kan tyde på dette.

Litteratur[rediger | rediger kilde]