Grid (historie)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Eirik jarl gir grid til Vagn og jomsvikingene etter slaget ved Hjørungavåg.

Grid (norrønt: grið) er i norrøn historie en form for amnesti eller ettergivelse av straff gitt til en person som på en eller annen måte har forbrudt seg mot lover eller myndighetspersoner. Den seirende parten i en kamp eller et slag kunne gi grid som et nådetilsagn til enkelte eller alle motstanderne. Grid kunne også være et tilsagn om frihet fra rettsforfølgelse i en begrenset periode. Begrepet ble også benyttet i tilknytning til steder eller perioder der spesielle fredlysningsregler ble gjort gjeldede.

Et gridsted (norrønt: griðastaðr) er et fredlyst område, f.eks. et tingsted. Tilsvarende er gridstid er en fredhelget periode: I våronnterminen skulle det for eksempel ifølge gammel norsk lov ikke føres fram søksmål.

Snorre skriver at Eirik Håkonsson etter slaget i Hjørungavåg på slutten av 900-tallet ga grid til mange av jomsvikingene, som hadde støttet den tapende danske parten.

Ordet grid kan tilsvare ordet nåde. Ordet nåde har egentlig sin rot i Bibelen. Så er spørmålet hvor kom dette ordet grid fra. Det kan være kommet fra kontakten med England der kristendom var kjent. Der har de gamle vikingene hørt ordet grace. Miskunn eller nåde. litt omskrevet har det blitt til grid.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]