Guttorm Sigurdsson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Guttorm Sigurdsson
Født1199Rediger på Wikidata
Død11. aug. 1204Rediger på Wikidata
Trondheim
BeskjeftigelseMonark Rediger på Wikidata
Embete
FarSigurd Lavard[1]
NasjonalitetNorge
GravlagtNidarosdomen

Guttorm Sigurdsson (norrønt: Guttorm Sigurðssun) (født 1199, død 1204) var en barnekonge av Norge i 1204. Han var sønn av Sigurd Lavard og sønnesønn av kong Sverre. Han ble selv etterfulgt av Inge Bårdsson. Guttorm ble bare fire år gammel.

Borgerkrigstiden i norsk historie varte fra 1130 til 1240. I løpet av denne tiden var det flere sammenføyde konflikter og strider av ulik varighet og intensitet. Bakgrunnen til borgerkrigstiden var de uklare tronefølgelovene, sosiale forhold og kampen mellom ulike aristokratiske fraksjoner og mellom kirken og kongen. Det var to hovedpartier, først kjent ved forskjellige navn eller ikke noe navn i det hele tatt, men til slutt ble de fortettet til baglere på den ene siden og birkebeinere på den andre siden. Midtpunktet for striden var som regel en kongelig sønn som ble satt opp som kongsemnet for flokken i opposisjon til styrende kongen fra det motstående partiet.

Guttorm etterfulgte sin onkel Håkon Sverresson, birkebeinerkongen, dagen etter at Håkon døde den 2. januar 1204. Ved sin død hadde Håkon tilsynelatende kontroll over hele landet, men etter hans død, en gang rundt første halvdelen av 1204, invaderte baglernes kongsemne, Erling Steinvegg, til Viken med en stor styrke, hovedsakelig dansker sendt av kong Valdemar Seier av Danmark. Det ble begynnelsen på den andre baglerkrigen (12041208).

Dagen etter at Guttorm ble konge ble en nevø av kong Sverre, Håkon Galen, gjort til jarl og til leder av birkebeinerne og ble således Norges mektigste mann ettersom Guttorm bare var fire år gammel. Guttorm og birkebeinerhæren seilte til Nidaros hvor barnet ble løftet opp og utropt som konge ved Øretinget. I august det samme året ble han syk og døde. Birkebeinerne visste ikke om noen annen direkte etterkommer etter kong Sverre da lille Håkon Håkonsson på dette tidspunktet var ukjente for dem. De valgte derfor en annen nevø av kong Sverre, Inge Bårdsson, som deres neste konge.

Guttorm ble gravlagt i Nidarosdomen i Nidaros.

Hovedkilden til livet til Guttorm og tiden forøvrig er Baglersagaene og Håkon Håkonssons saga som begge ble skrevet på 1200-tallet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The Peerage[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Noregs kongesoger bind 3: Sverre-soga (omsett av Halvdan Koht) og Soga om baglarar og birkebeinar (omsett av Gunnar Pedersen). Oslo, Samlaget 1979
  • Noregs kongesoger bind 4: Soga om Håkon Håkonsson av Sturla Tordsson. Oslo, Samlaget 1979
Forgjenger:
 Håkon Sverresson 
Konge av Norge
Etterfølger:
 Inge Bårdsson