Hopp til innhold

Tunsberghus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tunsberghus
LandNorge
StedTønsberg
Kart
Kart
Tunsberghus
59°16′18″N 10°24′13″Ø

Modell av festningsanleggetSlottsfjellet (Mikkelsberget) i Tønsberg med borgmurer, vakttårn, kirke og andre bygninger slik de kan ha sett ut i middelalderen. Mikaelskirken ble trolig reist på 1100-tallet. Modell av Andreas Hauge utstilt på Forsvarsmuseet i Oslo.

Tunsberghus var en kongelig middelalderborg og et slott på toppen av en stor, steil klippe, i dag kalt Slottsfjellet. Den ligger like nord for sentrum av Tønsberg i Vestfold. Fra Slottsfjellet kan man ha oversikt over byen, Byfjorden og de flate jordbruksområdene rundt. «Berget», som det den gang ble kalt, er kjent fra skriftlige kilder fra annen halvdel av 1100-tallet. I løpet av 1200- og 1300-tallet ble det på fjellplatået bygget en ringmursborg, arealmessig den største middelalderborgen i Norge. Tønsberg var da etablert som by.[1] Tunsberghus ble brent i 1503 og er i dag ruiner.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Bronsemodell av borgen slik det kan ha framstått i sine velmaktsdager på 1300-tallet. Anlegget har sannsynligvis bestått av flere bygninger av tre som det ikke er spor etter av i dag. Modellen ble opprinnelig laget av Cato Enger til Trøndelagsutstillingen 1930.
Modellen av Tunsberghus i Forsvarsmuseet.
Slottsfjellet i 1953, med ruiner etter Tunsberghus festning, Mikaelskirken og Slottsfjellsmuseets første bygninger.

Det har sannsynligvis vært forsvarsmessige aktiviteter eksistert før 1100-tallet. I borgerkrigstiden på 1100-tallet forskanset Baglerne seg på Berget da det ble beleiret av Kong Sverre og Birkebeinerne. Tunsberghus gjennomgikk siden en storstilt utbygning I Håkon Håkonssons og Magnus Lagabøtes regjeringstid på 1200-tallet. Borgen fikk en ytre og indre ringmur, borghaller og bolig til kongen, samt en egen kirke, Mikaelskirken.

Fundamentene etter kirken ble gravd ut og restaurert i 1878. I 1926 rekonstruerte Johan Meyer kirken i tegning. Det foregikk restaurering også i 1947. Det har vært stilt spørsmål om den historiske korrektheten ved restaureringen.[2]

Det var på Tunsberghus at den siste norske konge før unionstiden, Håkon V, døde i 1319. Borgen var residenssete for Tønsberg len til 1503, da den ble brent ned etter å ha blitt inntatt av svenske soldater og opprørske bønder fra Vestfold-området. Den ble aldri forsøkt bygd opp igjen. Man har heller ingen sikre opplysninger om hvordan den nøyaktig så ut.

Stein fra borgmurene ble siden brukt i grunnmurene på privathus i byen, blant annet i den gamle bydelen Fjerdingen, og i dag er det bare lave ruiner igjen av anlegget på Slottsfjellet. Til Tønsberg bys 1000-års-jubileum i 1888 ble Slottsfjellstårnet reist på fjellet, som har blitt byens mest kjente landemerke.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]