NRK Super

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
NRK Super
Lansert1. desember 2007; 16 år siden (2007-12-01)
LandNorge
HovedkvarterMarienlyst, Oslo
Tidligere navnNRK
Eid avNRK
MottoBlimE
Søsterkanal(er)NRK1, NRK2 og NRK3
Nettstedwww.nrksuper.no (no)

NRK Super er NRKs tilbud for barn fra 2 til 12 år. Tilbudet består av en TV-kanal som sender fra 06.30 til 19.30, på samme sendefrekvens som NRK3, Norges største nettsted for barn; nrksuper.no, samt en radiokanal som sender på DAB hver dag fra 06 til 21, og døgnkontinuerlig på nettradio i tillegg til en egen app med programarkiv.

NRK Super har også et YouTube-prosjekt kalt FlippKlipp.

Historie[rediger | rediger kilde]

NRK Super ble startet 1. desember 2007. NRK ønsket med NRK Super å oppfylle sine allmennkringkasterforpliktelser overfor norske barn i målgruppen 2–12 år, ved å gi dem et helhetlig tilbud forankret i norsk virkelighet. Visjonen «Vi skal skape en verden hvor barn vokser og er viktige» ble tidlig en rettesnor for kanalen.[1] Disney hadde med sin lansering av flere barnekanaler i Norge oppnådd høy popularitet på få år.

Ved oppstarten av kanalen ble en del av barneprogrammene sendt parallelt i TV-kanalene NRK1 og NRK Super. Med utbyggingen av digitalt bakkenett ble sendefrekvensen til NRK Super og NRK3 tilgjengelig for alle lisensbetalere. Fra og med 2010 sendes barneprogrammene, med enkelte unntak, utelukkende i NRK Super. Det tradisjonelle flaggskipet for barnesendinger i Norge, Barne-TV ble fjernet fra NRK1s sendeplan fra og med 1. januar 2010 og sendes fra den datoen bare på NRK Super, etter å ha vært et fast innslag på NRK1 siden 16. september 1960.[2]

Den 4. januar 2010 startet NRK Super opp programmet Supernytt, Norges første nyhetsprogram for barn.[3] Per januar 2018 sendes programmet hverdager kl. 18.50.

NRK Super har hatt en betydelig økning i oppslutning siden lanseringen. TV-kanalen hadde etter første halvår 2015 36% markedsandel blant barn under 12 år. En stadig større andel av innholdet som tradisjonelt har vært konsumert på TV, konsumeres nå på andre plattformer. TV-kanalen utgjorde pr. februar 2015 om lag 65 % av publikums bruk av NRK Supers innhold, mens NRK Supers nett/NettTV/apper stod for 35 % av publikumsbesøkene.

Visjon[rediger | rediger kilde]

NRK Super oppsummerte i 2014 sin visjon slik:

«NRK Super ønsker å bidra til at barn som bor i Norge får en trygg og god mediebarndom. Vi skal være et univers som speiler et kulturelt mangfold og som styrker barnas identitet og selvfølelse. Vår viktigste oppgave er å formidle gode historier og innhold som er forankret i norsk språk og kultur.»

I tillegg hadde NRK Super i 2014 som mål at barn som per da benyttet seg av tilbudet, om 20 år skulle si at

«NRK Super var der sammen med meg og inspirerte meg, ga meg kunnskap, hjalp meg til å forstå verden utenfor meg selv, og ga meg tro på egne drømmer».[1]

NRK Supers verdiord er «Underholdende. Ekte. Tydelig. Engasjerende. Nyskapende».[1]

Kanalen hadde i 2014 videre satt seg som mål at den skulle «spille på lag med skolen og samfunnet» og «respekterer barn som de er (human beeings)».[1]

Plattformer[rediger | rediger kilde]

NRK Super er en samlebetegnelse for NRKs innhold for barn fra 2 til 12 år. Per 6. august 2015 er dette hovedplattformene NRK Super publiserer på:

TV[rediger | rediger kilde]

NRK Supers TV-kanal startet sine sendinger 1. desember 2007, og sender fra 06.30 til 19.30 hver dag. TV-sendingene går ut på samme frekvens som NRK3. Kanalen er den klart mest sette TV-kanalen blant norske barn. Sendeskjemaet består av egenproduksjoner innen drama, dokumentar og formaterte programmer, innhold produsert for NRK av eksterne produsenter, samt innkjøpte norske og utenlandske produksjoner. NRK Super lager omkring 25 % av programmene som sendes på kanalen selv. Med få unntak blir programmer der norsk ikke er originalspråket, dubbet til norsk.[4]

Radio[rediger | rediger kilde]

DAB-kanalen Radio Super ble startet høsten 2007 under navnet NRK Barn. Kanalen sender fra 06.00 til 21.00, og døgnkontinuerlig på nettradioen. Programmet «Skolefri» sender per januar 2018 direkte, hverdager mellom kl. 14 og 16 på nett og DAB.

Nett[rediger | rediger kilde]

Nettstedet nrksuper.no[5] ble lansert høsten 2007, og fremsto ved lanseringen som en slags portal med en avdeling for små barn og en avdeling for store barn. Utformingen har siden vært endret flere ganger. Innholdet er blant annet spill, nett-TV og nettdrama. Nettstedet er per 6. august 2015 Norges største nettside for barn.[trenger referanse]

NRK Super har egne nettspesifikke produksjoner. Det første nettdramaet het SARA (2008–2009), og det neste MIA (2010–2012). Den 4. februar 2013 ble nettdramaet Jenter lansert. Dramaserien er bygget opp med korte filmer, tekst, sms og bilder i form av en blogg. Sesong 6 handler om Veronica og kom høsten 2015. I løpet av fem sesonger hadde serien generert mer enn 50 millioner klikk.

Super-app[rediger | rediger kilde]

NRK Super lanserte i forbindelse med skoleferien 2012 sin egen NRK Super-app, til mobil og nettbrett. Med NRK Super-appen kan brukeren se TV-programmer direkte eller om igjen. I 2015 var det ca 340 000 unike brukere pr.uke av NRK Supers TV-tilbud på nett; NRK Super-app og NRKS Super Nett-TV inkludert.[6] Den 7. april 2015 kunne Super presentere en ny versjon av appen, som på dette tidspunktet genererte over 1 million besøk i uken

YouTube-kanalen «FlippKlipp»[rediger | rediger kilde]

Flippklipp ble først ledet av Preben Fjell og Dennis Vareide, som ble kjent som duoen Prebz og Dennis Så tok Jonas Lihaug Fredriksen og Henrik Hildre over, som duoen Baibai og Huginn. Etter hvert ble duoen Fredriksen og Hildre utvidet til en trio, med Victor Sotberg som den tredje programlederen. Herman Dahl var programleder i noen få sendinger; det samme var Robin Hofset, kjent som youtuberen «RobTheSir». Senere ble Christopher Robin Omdahl programleder i kanalen.

NRK Superstore[rediger | rediger kilde]

NRK Superstore var NRK Supers nettsamfunn for barn og unge fra ca. 10 til 16 år, med muligheter for å lage sin egen profil med bl.a bilder og blogg. Som medlem fikk en også tilgang til flere spill, et forum for diskusjon, og et «supermarked» for å bytte ting med andre.

Nettsidene til NRK Super var oppdelt i «superbarn» for de aller minste og «superstor» for de litt større.

I begynnelsen av 2011 besluttet NRK å lage nye medlemssider. Disse var tettere integrert med resten av hjemmesiden, og de små og store barnas innhold ble slått sammen og fikk navnet «Medlem». Kort tid etter at denne endringen ble gjort, [7]

Redaktører[rediger | rediger kilde]

Før lanseringen av NRK Super var Kalle Fürst programsjef i NRKs barne- og ungdomsavdeling. Han forlot stillingen idet den nye kanalen ble lansert. Hildri Gulliksen var redaktør fra august 2013 til mai 2019.

Redaktør Periode
Hildri Gulliksen august 2013–mai 2019
Nils Stokke november 2009–mai 2013
Vibeke Fürst Haugen desember 2007–november 2009

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d Sitatene er hentet fra dokumentet "Mål og verdier. Supers grunnmur november 2014"
  2. ^ «Bryter 50 år gammel barne-TV-tradisjon». www.bt.no. 1. november 2009. Besøkt 14. september 2020. «Flyttingen av barne-tv er blitt gjenstand for heftig diskusjon etter at nyheten ble kjent tidligere i år. Organisasjonen BarneVakten tror konsekvensen blir at færre foreldre ser barne-tv sammen med barna.» 
  3. ^ Bergmo, Tonje (26. august 2009). «Supernytt for barn». NRK. Besøkt 14. september 2020. 
  4. ^ «Barne-TV har skapt norsk dubbing-industri». www.aftenposten.no. 16. januar 2012. Besøkt 14. september 2020. «Blant voksne er dubbing uglesett. Likevel er flere hundre skuespillere nå involvert i å dubbe 5000 episoder årlig - for barn. Dubbingselskapene får inn mengder av søknader fra unge som vil prøve seg.» 
  5. ^ «NRK Super». NRK Super (norsk). Besøkt 14. september 2020. 
  6. ^ Tall fra NRK Forskningen
  7. ^ ble medlemssidene lagt ned.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]