Julefergå

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Julefergå
Generell informasjon
SjangerJulekalender, eventyrserie, tv-komedie
Prod.landNorge
Sendeår1995
Sesonger1
Episoder24
Lengde12 min. (per episode)
SpråkNorsk
Foran kamera
MedvirkendeHelge Førde
Jan Magne Førde
Jarle Førde
Silje Gripsrud
Egil Johansen
Runar Tafjord
Stein Erik Tafjord
Skaper(e)The Brazz Brothers, Hans-Erik Saks
Sending
Periode1. des. 199524. des. 1995
TV-kanalTV 2 Direkte
Teknisk informasjon
Bildeformat4:3 / SDTV
LydformatStereo
Eksterne lenker
IMDb

Julefergå er en norsk julekalender som ble sendt på TV 2 første gang i 1995. Kalenderen ble deretter sendt i reprise på samme kanal.[1] Repriseversjonen fra 1998 har bedre lyd og flere lydeffekter enn originalversjonen sendt i 1995.[2] Regien er ved Hans-Erik Saks, og de fleste av de som medvirker i serien var medlemmer av jazzbandet The Brazz Brothers. Den enkelte skuespiller hadde flere roller i denne serien.

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen foregikk på Sunnmøre om bord på fergen MF «Svelå» (navnet refererer til det tradisjonelle salget av sveler i kafeteriaer på fergene langs Nordvestlandet) og i vraket av skuta «El Mañanas» på havbunnen under fergeleia. Om bord på vraket bodde det tre cubanere som overlevde forliset i en luftlomme i skroget. De hadde med seg den største gullskatten som noen gang har vært på Mørekysten, foruten 2000 julestjerner og en mengde messinginstrumenter. En skummel type steg om bord i fergen i håp om å finne skatten som ble voktet av et spøkelse.

Det var et sterkt element av humor i dialog og handling. Mye grenset til det absurde, for eksempel at noen skulle overleve i et skipsvrak i flere tiår, at skipet skulle til en musikk- og møbelfestival i Sykkylven og de merkelige rutinene og påfunnene til besetningen på ferga.

Innspillingssteder[rediger | rediger kilde]

Interiørscenene om bord i fergen MF «Svelå» ble innspilt i salong og bysse om bord på Rogaland Trafikkselskaps ferge MF «Vollsøy» ved kai i Bergen, mens de få eksteriørscenene viser Møre og Romsdal Fylkesbåtars ferge MF «Edøy».

I rollene[rediger | rediger kilde]

Annet[rediger | rediger kilde]

  • TV 2 prøvde å gjenta suksessen etter The Julekalender, men verken seerne eller kritikerne likte Julefergå like godt.[2] Mens The Julekalender hadde et gjennomsnitt på i underkant av 400 000 seere i 1994, endte Julefergå på 262 000 seere i gjennomsnitt.[2] Dramaansvarlig i TV 2, Kristin Helle Valle, sa i 1998 at: «Det er en morsom idé, og serien har noen spenstige scener innimellom.» og videre at: «Det er bra musikk og serien er seerverdig. Den delen av historien som er over vannet har mye artig humør. Historien under vann er litt stillestående i perioder. Men nå håper vi serien tar skikkelig av.»[2] Riktignok meldte Dagbladet i 2001 at TV 2 ikke var spesielt fornøyd med oppslutningen til serien: «Hadde «Julefergå» kommet først, ville det sannsynligvis vært kroken på døra for all julekalenderproduksjon i TV2»[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Klart for reprise-jul». Kampanje. 12. november 2013. Arkivert fra originalen 4. desember 2013. Besøkt 9. desember 2013. 
  2. ^ a b c d «Ny avgang for «Julefergå»». Dagbladet. 28. november 1998. Besøkt 9. desember 2013. 
  3. ^ «Lang, lang rekke mot jul». Dagbladet. 12. november 2001. Arkivert fra originalen 13. desember 2013. Besøkt 9. desember 2013. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]