Julemysteriet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Julemysteriet
Forfatter(e)Jostein Gaarder
SpråkNorsk
Sjangerbarnebok
Utgitt1992
ForlagAschehoug
Illustratør(er)Hilde Kramer (1992); Stella East (2003)
Sider228

Julemysteriet er en barnebok av Jostein Gaarder, først utgitt i 1992.[1] Boken er utformet som en adventskalender med 24 kapitler, og ble opprinnelig skrevet som adventsserie for NRK.[2]

Sammen med de forutgående bøkene Kabalmysteriet (1990) og Sofies verden (1991) blir boken gjerne sett som del av en trilogi, tematisk samlet om identitetsutvikling i lys av europeisk kulturhistorie.[3] Mens Julemysteriet handler om kirkens kulturhistorie og Sofies verden handler om filosofiens historie, legger Kabalmysteriet særlig vekt på den europeiske mytetradisjonen.[3] Gaarder fikk Skolebibliotekarforeningens litteraturpris i 1993 for hele trilogien.

Handling[rediger | rediger kilde]

På samme måte som Kabalmysteriet og Sofies verden er boken bygget opp med en noenlunde realistisk rammefortelling og en fiksjonsfortelling plassert inn i rammefortellingen, en teknikk som ofte beskrives som «kinesiske esker».[4] I rammefortellingen opptrer gutten Joakim som sammen med faren kjøper en adventskalender i en liten eksotisk bokhandel; kalenderen har verken sjokolade eller plastfigurer.

Da Joakim åpner første luke dagen etter, faller det ned en lapp som handler om en jente ved navn Elisabet. I de følgende dagenes kalenderfortellinger reiser Elisabet både geografisk og historisk gjennom Europa og Lilleasia. Fortellingen starter i Oslo 1948 og slutter i Betlehem i år 0. Hun reiser sammen med «en brokete pilegrimsskare»,[4] og møter engler, sauer, sauegjetere, de tre vise menn og romerske menn.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gaarder, Jostein (1992). Julemysteriet. Oslo: Aschehoug. ISBN 8203171737. 
  2. ^ Jostein Gaarder og Klaus Hagerup. Oslo: Biblioteksentralen. 1993. 
  3. ^ a b Gunnar Bustø. «Kabalmysteriet, en fantastisk-mytisk fortelling om reisen mot en ny identitet». I: Norsklæreren; nr 3, 1993
  4. ^ a b Boel Westin (1998). «Filosofi och fiktion i Jostein Gaarders romaner». Årboka Litteratur for barn og unge. Oslo: Samlaget. ISBN 8252149642.