Hopp til innhold

Jul i Blåfjell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jul i Blåfjell
Generell informasjon
SjangerJulekalender, barneserie, eventyrserie
Prod.landNorge
Sendeår1999
Sesonger1
Episoder24
SpråkNorsk
Bak kamera
ManusGudny Ingebjørg Hagen
RegiTorunn Calmeyer Ringen
Sending
Periode1. des. 199924. des. 1999
TV-kanalNRK1
Eksterne lenker
IMDb

Jul i Blåfjell er en norsk adventskalender produsert av NRK Barne- og Ungdomsavdelingen og sendt første gang på NRK i 1999.

Serien ble filmet på Røros og 'Veien til Blåfjell' gikk opp den vernede Sleggveien. Hver episode varte i omkring 25 minutter.

TV-serien fikk i 2002 oppfølgeren Jul på Månetoppen.

Serien er også dramatisert for teater av Svein Sturla Hungnes, med urpremiereOslo Nye Teater 15. november 2002.

Serien har gått som adventskalender på NRK1 i 1999, 2001, 2004, og på både NRK1 og NRK Super i 2008 og 2011.[1] En 3-disk DVD-sett ble utgitt i 2008.[2]

Priser[rediger | rediger kilde]

Serien ble kåret til beste TV-drama under Gullruten 2000 og fikk Spellemannprisen 1999 i klassen barneplater for et album med musikk fra serien.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Idé og manus var av Gudny Ingebjørg Hagen, musikken var av Geir Bøhren og Bent Åserud, regi for fjernsynet var ved Torunn Calmeyer Ringen, kostymene ved Gerd Johnsrud og scenografien ved Aili Strømsted.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Rolle Skuespiller
Dronning Fjellrose Monna Tandberg
Erke Espen Skjønberg
Ekko-Ekko Nils Ole Oftebro
Blåfar Paul Ottar Haga
Blåmor Tone Danielsen
Turte Suzanne Paalgard
Tvilling Mikkel Gaup
Krekling Marius Ramberg Skaug
Mjøltyt Jon Skolmen
Skinntryta Hilde Grythe
Skrukke Per Frisch
Tistel Jorunn Kjellsby
Molte Erik Hivju
Myra Eli Doseth
Rødnissejenta Hege Rimestad
Ordfører Anders Bergheim Nils Sletta
Selma Helle Haugen
Mikkel Eirik Kvalsvik
Marta Karoline Fagerheim Hansen
Kåre Eyolf Olsen Jr. Geir Kvarme
Mamsen Grethe Kausland
Lillegutt Johannes Joner
Søster-Ruth Aina Oldeide

Episoder[rediger | rediger kilde]

Episode nr. Sendt første gang Handling
1 1. desember, 1999 I Blåfjell er det tid for Turte og de andre blånissene å våkne etter høstsøvnen, og i Bygda skal postmann og kordirigent Kåre Eyolf Olsen jr og de andre tenne julegrana.
2 2. desember, 1999 Hvert år den 2. desember vekker blånissene dronning Fjellrose, slik at hun kan passe på alt som skjer i Blåfjell. Og i Bygda skaffer Mamsen og Lillegutt seg jobb.
3 3. desember, 1999 Hver dag i desember lager Blåmor og Blåfar "Den blå timen", og da åpner fjellet seg så alle blånissene kan gå ut. Men i dag er det visst noe galt?
4 4. desember, 1999 I Blåfjell er det strømpestrikkedag, og alle må strikke nye strømper til jul. I Bygda flyter skrotet, for Lillegutt har visst ikke så lyst til å kjøre søppel lenger?
5 5. desember, 1999 Endelig viser Blåstaven at Tistel kan fyre i flisfyringsovnen, og i Bygda prøver fremdeles ordføreren å få søppelfirmaet Mamsén og Lillegutt til å gjøre en skikkelig jobb.
6 6. desember, 1999 Plutselig er alle nøkler borte, og hvem har tatt hornet til Mikkel? Turte vet hva som skjer med en blånisse som ikke kommer inn når den blå timen er over, men hva skjer hvis en blir sett av et menneske?
7 7. desember, 1999 Lenge har Marta og Mikkel ventet på at de skal gå på skitur til Blåfjell for å høre om fjellet spiller i den blå timen. Men de må visst fortsatt vente. I Blåfjell venter de også, men det er på noe helt annet.
8 8. desember, 1999 I Blåfjell blåser det kuling, og da kan det være farlig å være ute. Men i Blåværshulen er det varmt og godt - og endelig skal det kanskje skje, det alle har ventet på.
9 9. desember, 1999 Kåre ligger til sengs med vond rygg, men det som plager ham mest er tanken på hvor Marta og Mikkel er blitt av. Har det hendt dem noe? Og kan noen hjelpe dem hvis de er i fare?
10 10. desember, 1999 Turte, Tvilling og Blåne skremmer bygdefolk hver dag, og blågutten Krekling blir nok også god til å skremme. Men i Bygda slipper heldigvis Kåre og Selma og de andre å være redde lenger.
11 11. desember, 1999 Blåfar hikker når han er redd, og han er visst redd for både det ene og det andre. Men i dag møter Turte en som er reddere enn noen annen. I Bygda er Kåre på jobb, men hvor er postsparken hans?
12 12. desember, 1999 En blånisse kan leve av en varm blåtår om dagen, men slik er det ikke med andre nisser. Kåre, Marta og Mikkel baker lussekatter, og det dufter herlig gjennom det åpne vinduet.
13 13. desember, 1999 I dag tennes lys og lykter både i Blåfjell og i Bygda, for at alle skal tenke gode tanker og ha varme ønsker for hverandre - og for at alle skal få en god jul.
14 14. desember, 1999 Kåre vet ikke helt hvordan en går fram for å få seg kjæreste, men det vet lensmannen. Men i Blåfjell har fremdeles Erke sorg over å ha mistet den kjære kona si, Tufsa.
15 15. desember, 1999 I mange hundre år har blånissene levd etter de gamle lovene og reglene i Blåfjell. I Bygda får de ny regel i dag - om hva de skal gjøre med søppelet.
16 16. desember, 1999 Turte tenker på "Den urgamle blånisseregelen" de har levd etter, men er den for gammel til å brukes? I Bygda er det to som ikke skjønner så mye av de nye søppelreglene.
17 17. desember, 1999 Endelig får Marta og Mikkel med seg Kåre på skitur til Blåfjell for å høre fjellet spille. Men hvem har laget de mystiske sporene? Og hvem skjuler seg i igloen?
18 18. desember, 1999 Nå er det visst nødvendig at søppelfirmaet Mamsén og Lillegutt sitter inne og tenker seg om litt. For endelig forstår alle hvor de har tømt søppelet.
19 19. desember, 1999 Nå koker det både i Bygda og Blåfjell. Blåmor og Blåfar putter alt som tenkes kan i den store gryta, men det blir ikke slik de vil. Og på Kåres hybel kokes det også.
20 20. desember, 1999 Endelig forstår Blåmor og Blåfar det alle andre har skjønt for lenge siden, at den blå fargen ikke er den eneste fargen i hele verden. Og endelig blir det rent og ryddig i Bygda.
21 21. desember, 1999 Når sola snur, gjelder det å passe seg, tror Tistel, for da kan det skje farlige ting. Men i Bygda har de solsnubasar.
22 22. desember, 1999 Det nærmer seg jul, og Kåre har julegaveverksted med Marta og Mikkel. I Blåfjell pleier de ikke å lage julegaver, men Turte vil i hvert fall lage hulegaver.
23 23. desember, 1999 Endelig er det lille julaften, og rødnissejenta skal til Månetoppen for å bli langluenisse. Hos kordirigent og postmann Kåre Eyolf Olsen jr hoper posten seg opp, og juletre må han også ha.
24 24. desember, 1999 Og endelig kan Blåmor og Blåfar Blåværshule lage blå julenatthimmel, så den store stjerna kan skinne for nisser og folk i bygd og by.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jul i Blåfjell nrk.no, besøkt 7. desember 2022
  2. ^ «Jul i Blåfjell». Platekompaniet. Besøkt 19. mars 2024. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata