Kanal 5

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kanal 5
Kanal 5
Lansert28. mars 1989
LandSverige Sverige
HovedkvarterEngland London, England Sverige Stockholm, Sverige
Tidligere navn:Nordic Channel 1989-1991

TV5 1991
TV5 Nordic 1991-1994
Femman 1994-1996

Kanal 5 1996-
Eid avTyskland ProSiebenSat.1 Media
Nettsidekanal5.se

Kanal 5 (tidligere kjent som Nordic Channel) er en svensk TV-kanal som sendes fra London. Kanalen ble grunnlagt i 1989 av Kari Storækre og Åke Wilhelmsson. Den eies nå av SBS Broadcasting som inngår i ProSiebenSat.1 Media. Kanalens hovedmålgruppe er 15-44 år.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Kanal 5 har gjennom sin posisjonering som en rendyrket underholdningskanal for unge mennesker hatt stor fremgang de senere årene, mye på grunn av innkjøp av populære komedie- og dramaserier, filmer og egenproduksjoner. Framgangen har gitt kanalen en tydeligere profil både overfor seere og annonsører. Kanal 5 har sitt hovedkontor i London, hvor også kanalens direktesendinger sendes fra. Kanalens svenske kontor ligger i Rådmansgatan i Stockholm.

17. juni 2010 fikk kanalen konsesjon til å starte kanalen Kanal 5 HD i det svenske bakkenettet[1] , og planlagt oppstart for kanalen er 1. februar 2011.[2]

Historikk[rediger | rediger kilde]

De første årene[rediger | rediger kilde]

På en pressekonferanse 8. mars 1989 lanserer Kari Storækre og Åke Wilmsson at de skal samarbeide med finansmann Matts Carlgren og starte en ny svensk kommersiell fjernsynskanal. Tidligere var det kun Jan Stenbeck som hadde gjort det samme i Sverige, da han lanserte TV3. Kanalen fikk navnet Nordic Channel, og den første sendingen gikk på lufta 27. mars samme år.

Kanalens første år var vanskelige. Nordic Channel klarte ikke å nå ut til seerne like godt som konkurrenten TV3. I 1990 solgte kanalen deler av sendetiden sin for å skaffe inntekter. Utbildningsradion var en av kjøperne som sendte i en egen programblokk på kanalen. Året etter solgte kanalen stillbildereklame for 5 000 svenske kroner i døgnet. Bortsett fra dette sendte kanalen enkelte "egne" programmer, blant annet den amerikanske såpeoperaen Glamour, som ble kanalens første seersuksess.

I 1991 var kanalen tom for penger. I kulissene står Gerd Eklund klar til å sende programmet Bingolotto, men han avbryter avtalen i siste sekund og selger til TV4-gruppen, som dette året fikk konsesjon til å sende TV4 i bakkenettet. De gjenstående midlene renner ut av bedriften og Carlgren forsøker å selge den gjeldstyngede kanalen for én krone til Stenbeck – som takker nei. Fra USA kommer dollarmillionæren Harry E. Sloan. Hans selskap, Scandinavian Broadcasting System (SBS) kjøper Nordic Channel, som omdøpes til TV5. Etter klager fra den franske fjernsynskanalen TV5, som også ble distribuert i det svenske bakkenettet, blir SBS nødt til å legge til Nordic i navnet på kanalen. Med de nye amerikanske eierne fikk kanalens flaggskip Glamour selskap av serier som Star Trek, Bonanza og Mission Impossible.

Amerikanerne tar over[rediger | rediger kilde]

Salg av programtid fortsatte å være en viktig inntektskilde, og derfor kunne man i starten av 1990-årene blant annet se det persiske programmet Miniatyr og amerikanske predikanter sponset av Pingstkyrkan. Økonomien begynte å forbedre seg i 1992 da det multinasjonale selskapet Unilever startet å kjøpe reklametid. Kanalen inngikk også en avtale med filmselskapet Paramount. Dermed forsvant også de gamle svenske filmene ut av sendeskjemaet. I 1993 begynte kanalen å sende egne nyhetssendinger og kanalen tok over programmet Vem tar vem? fra SVT. I 1994 satset kanalen på å lansere den svenske såpeoperaen Solo, som ble en seerfiasko til tross for en massiv reklamekampanje. Men den innkjøpte komiserien Fresh Prince i Bel-Air får mange unge seere. 22. mars bytter TV5 Nordic navn til Femman etter en lang juridisk prosess mot den franske internasjonale kanalen TV5.

I 1995 begynte Femman å sende den amerikanske komiserien Venner for livet, som ennå er et viktig innslag i programmet. På kanalen ble det iverksatt en forandringsprosess som på alvor begynte å merkes året etter. Kanalens salgsjef Lena Åhman blir ny administrerende direktør, og hun blir Sveriges første kvinnelige administrerende direktør innen fjernsyn. Men hun sitter ikke som direktør lenge før den gamle TV3-reven Jan Steinman ankommer og setter Patrick Svensk ved roret. Nå intensiveres kampen om seerne og annonsørene. Kanalen velger målgruppen 15-44 år.

Flere svenske programmer[rediger | rediger kilde]

1. februar 1996 byttet kanalen igjen navn, nå til Kanal 5. Samtidig begynte kanalen å sende flere svenskproduserte programmer. Måndagsklubben med Caroline Giertz, Claes Malmberg og Lennie Norman ble det mest fremgangsrike av dem. I 1997 og 1998 fortsatte satsingen på svenske programmer, blant annet med dramaserien OP:7 og såpeoperaen Vänner och fiender. 22. januar 1998 flytter kanalen sendingene sine fra Sverige til London. En rekke nye programmer lanseres, uten stort hell. I 2000 ble den nye såpeoperaen Hotel Seger en totalfiasko, og programsjef Anders Knave avgikk fra stillingen kort tid etter. Men samtidig ble dokusåpen Big Brother en suksess.

Patrick Svensk og SBS kommer ikke overens, og den daværende salgssjefen Manfred Aronsson blir ny administrerende direktør i 2000. Samme år flytter også Kanal 5 inn i nye lokaler i Rådmansgatan 42. TV-seerne får nå stifte bekjentskap med nye programmer som Res-TV, Lovesearch og Nalles Show.

Dokusåpen gjør kanalen fremgangsrik[rediger | rediger kilde]

I 2001 fortsatte de lave seertallene for Hotel Seger, men samme år lanserte kanaler suksesser som talentjaktprogrammet Popstars, innredningsprogrammet Room Service og den innkjøpte kriminalserien CSI. I september samme år når kanalen for første gang én million seere under en fotballkamp mellom Sverige og Tyrkia der Andreas Andersson i siste sekund scorer og sender Sverige til fotball-VM.

Økningen i antall seere fortsatte de første årene av 2000-tallet, og det ble flere dokusåper på kanelen. Foruten Big Brother sendte kanalen Temptation Island, Bachelor og Tjockholmen. I 2003 gjorde komikerduoen Filip Hammar og Fredrik Wikingsson sitt første program på Kanal 5, High Chaparall. De har senere hatt programmer som 100 höjdare og Ett herrans liv. Gjennom disse programmene har Filip og Fredrik blitt en viktig del av kanalens tilbud. Ettersom dokusåpene begynte å falle i popularitet, har kanalen begynt å satse på amerikanske dramaserier, som ofte har blitt suksesser. Flest seere har CSI, OC og Desperate Housewives hatt.

Fra 17. desember 2004 til september 2008 hadde Kanal 5 søsterkanalen The Voice TV som sendte musikkvideoer døgnet rundt. 25. februar 2007 startet søsterkanalen Kanal 9 som sender underholdningsprogrammer rettet mot en målgruppe som er litt eldre enn den Kanal 5 retter seg mot. Våren 2007 ble morgenprogrammet VAKNA! med The Voice lansert, et program som ble samsendt med radiostasjonen The Voice på hverdagene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Synnöve Almer (17. juni 2010). «Tolv nya kanaler i marknätet». Dagens Media (svensk). Arkivert fra originalen 27. august 2010. Besøkt 16. januar 2011. 
  2. ^ «Twitter-oppdatering». @kanal5sverige. 22. desember 2010. Besøkt 15. januar 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]