Jul på Sesam stasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jul på Sesam stasjon
Generell informasjon
SjangerJulekalender, barneserie
Prod.landNorge
Sendeår1992
Sesonger1
Episoder24
SpråkNorsk
Bak kamera
ManusEyvind Skeie
Sending
Periode1. des. 199224. des. 1992
TV-kanalNRK

Jul på Sesam stasjon var en norsk julekalender som gikk på NRK for første gang i 1992. Handlingen i serien er bygget opp rundt miljøet på Sesam stasjon, som allerede var et etablert univers i NRK Barne-TV. Manuset ble skrevet av Eyvind Skeie.

Handling[rediger | rediger kilde]

Serien handler for det meste om de store og små juleforberedelsene som må gjøres på togstasjonen før jul. I tillegg til små situasjoner som dukker opp i enkeltepisoder så er gjennomgangshistorien sentrert rundt Leonoras julegave[1]. Alfa får tidlig ideen om å gi Leonora - som er tidligere sangerinne - et piano til jul, og får overtalt Bjarne Betjent, Max Mekker og stasjonsmester O. Tidemann til å bli med. Store deler av handlingen handler om hvordan de skal få det til. Først om hvor de skal få tak i det, og deretter hvordan de skal få rå til det. For å tjene penger selger de unna flere verdifulle personlige eiendeler til en antikvitetshandler. Tidemann selger eksempelsvis sine uniformsbukser, og må bruke sine gamle, som er for korte. Til slutt, når pianoet endelig ankommer, blir utfordringen selvsagt å sørge for at Leonora ikke oppdager det før julaften - noe som er vanskelig ettersom pianoet er så stort. I tillegg faller O. Tidemann og slår foten, og blir pleietrengende.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Karakter Skuespiller Rolle
Stasjonsmester O. Tidemann Sverre Holm
Leonora Dorothea Dahl Sidsel Ryen
Bjarne Betjent Åsmund Huser
Alfa Hanne Dahle
Max Mekker Geir Børresen
Antikvitetshandler Nils Ole Oftebro
Roberto Jens Olai Justvik Italiensk operasanger, og Leonoras gamle flamme
Reisende kvinne Lise Fjeldstad
Fru Fortissimo Elsa Lystad Pianoselgeren
Lege Anne Marie Ottersen Kommer når O. Tidemann slår foten
Lege Lars Mjøen
Lege Knut Lystad
Lege Trond Kirkvaag
Baker Johannes Joner Kommer 13. desember med tre barn og går Lucia

Trivia[rediger | rediger kilde]

  • I en av episodene synges adventssangen Tenn lys. Denne sangen ble skrevet for NRK-serien Portveien 2, men spilt inn på nytt i forbindelse med Jul på Sesam stasjon. Disse to versjonene har imidlertid små tekstmessige forskjeller enkelte steder. Sangen er skrevet av Eyvind Skeie, som var manusforfatter både i Portveien 2 og Sesam stasjon. Det er versjonen fra Portveien 2 som er mest kjent.
  • KLM (Kirkvaag, Lystad, Mjøen) opptrer i gjesteroller som leger. To år senere (1994) hadde Sverre Holm en liten gjesteopptreden som O. Tidemann i KLMs serie Brødrene Dal og legenden om Atlant-Is.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]