Euripides

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Byste av Euripides, romersk marmorkopi av gresk original fra rundt 330 f.Kr.

Euripides (eller Evripides, gresk: Εὐριπίδης) (født ca. 485 f.Kr., død ca. 406 f.Kr.) var den siste av de tre store tragediedikterne i det antikke Hellas, etter Aiskhylos og Sofokles.

Euripides kom fra Phyla, en landsby i Attika, men oppholdt seg hovedsakelig i Athen. Han studerte under Protagoras, og Sokrates var en av medstudentene. I 408 eller 407 forlot han Athen til fordel for hoffet til Arkelaos I, kongen av Makedonia, hvor han døde.

Euripides’ innflytelse har vært enorm. Han var derimot ikke representant for en felleskapskultur, slik man kan forstå tragediene til Aiskhylos og Sofokles. Tvert imot var han talsmann for en ny tid, sofistikken), og ble av den grunn gjenstand for mye motstand og hets, noe som kommer klart til uttrykk i Aristofanes’ komedier. Han skrev sannsynligvis rundt 90 tragedier og vi kjenner navnet på omkring 80 av dem. 18 har overlevd til våre dager.

I dramakonkurransene som foregikk under De store dionysiene, som var så vesentlige i det gamle Hellas, fikk Euripides kun fire førstepriser i sin levetid selv om han deltok 22 ganger. Både Bakkantinnene og Ifigenia i Aulis fikk hver sin førstepris, men disse ble tildelt posthumt ved førstegangs fremføring.

Bevarte tragedier[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikisource-logo.svg
Wikisource har originaltekst relatert til denne artikkelen:
forfatterDenne forfatter- og teaterrelaterte artikkelen er dessverre kort eller mangelfull. Hvis du vet mer om emnet, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den eller foreslå endringer.
En stubbmerking uten oppgitt grunn kan fjernes ved behov.