Medeia (skuespill)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Medeia (gresk: Μήδεια, Mēdeia; latin: Medea) er antikk gresk tragedie skrevet av Evripides basert på myten om Jason og Medeia, en kvinne fra Kolkis (i dagens Georgia), datter av kong Aietes, niese av trollkvinnen Kirke, og barnebarn av solguden Helios. Stykket ble første gang satt opp i 431 f.Kr. Intrigen sentrerer rundt hovedpersonen da hun finner sin posisjon i den greske verden truende, og den hevn tar på sin ektefelle Jason etter at han har forrådt henne for en annen kvinne. Evripides produserte Medeia som en del av trilogi, hvor de andre to dramaene er de nå tapte Filoktetes og Diktys, og avsluttet med satyrspillet Theristai. Det vant tredjeprisen (av tre priser) ved festivalen urbane Dionysia i Athen for dette året. [1] Stykket var det nesteldste av dikterens 17 fullstendige tragedier da Evripides var nær eller kanskje over femti år. Stykket er kommet i norsk oversettelse ved Egil Kraggerud i 1979. Tidligere hadde blitt oversatt til riksmål av Peter Østbye i 1928, og til nynorsk av Matias Skard i 1926.

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen foregår i Korint, der Medeia og Jason flyktet til etter at de hadde stjålet det gylne skinn i Kolkis fra Medeias far, kong Aietes. Jason har akkurat forlatt Medeia for å gifte seg med Glavke, datteren til kong Kreon av Korint, og handlingen spenner rundt hennes sorg og hevnplaner. Hun bestemmer seg for å drepe Glavke ved å forgifte en diadem av gull. Alt går som planlagt, og i tillegg dør kong Kreon da han prøver å redde datteren. For å straffe Jason ytterligere dreper hun også barnene de har sammen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gregory, Justina (2005): A Companion to Greek Tragedy. Wiley-Blackwell. ISBN 1-4051-0770-7. s. 3.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikisource-logo.svg
Wikisource har originaltekst relatert til denne artikkelen:
litteraturDenne litteratur- og teaterrelaterte artikkelen er dessverre kort eller mangelfull. Hvis du vet mer om emnet, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den eller foreslå endringer.
En stubbmerking uten oppgitt grunn kan fjernes ved behov.