Hekabe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hekabe
Hekabe og Polyxene
maleri av Merry-Joseph Blondel, etter 1814
TrossystemGresk mytologi
ReligionssenterAntikkens Hellas
Originalt navnἙκάβη
ForeldreDymas eller Kisseos
MakePriamos
BarnHektor, Paris og Kassandra, Polyxene, Troilos, Helenos, og andre
BostedTroja
TeksterHomer
Pseudo-Apollodorus
Vergil
I andre mytologierHecuba (romersk mytologi)

Hekabe (gresk: Ἑκάβη, latinsk: Hecuba) var ifølge til gresk mytologi hustru av kong Priamos av Troja under Trojakrigen, og de fikk nitten barn, blant andre Hektor, Paris og Kassandra, alle betydelige figurer i Homers Iliaden.

Foreldre[rediger | rediger kilde]

Antikkens kilder oppgir ulike foreldre for Hekabe.[1] Ifølge Homer var Hekabe datter av kong Dymas av Frygia,[2] men Euripides [3] og Virgil [4] skrev om henne som datteren av den trakiske kong Kisseos. Mytografene Pseudo-Apollodorus og Gaius Julius Hyginus lar spørsmålet være åpent om hvem av de to som var hennes far, men Pseudo-Apollodorus legger til en tredje mulighet: Hekabes foreldre kunne være den frygiske elveguden Sangarios og nymfen Metope.[5][6]

En del versjoner fra verker som ikke lenger eksisterer er gitt sammendrag i skoliaer på Euripides' drama Hekuba:[7] i henhold til disse var hun datter av Dymas eller Sangarios med najaden Euagora, eller med Glaukippe, datter av Xanthos; muligheten av at hun var datter av Kisseos er også diskutert. En skolia på Homer nevner at Hekabes foreldre var enten Dymas og nymfen Eunoe, eller Kisseos og Telekleia;[8] Den siste muligheten ville gjøre henne til en søster av Theano, noe som også er bemerket av skolia på Euripides som er nevnt over.

Ifølge Suetonius i De vita Caesarum (De tolv cæsarer) likte keiser Tiberius å besvære de lærde med vanskelige og obskure spørsmål, og en av hans favoritter var «Hvem var Hekabes mor?» [9]

Hekabe i Iliaden[rediger | rediger kilde]

Hekabe opptrer seks ganger i Iliaden. I sang 6, linjene 326–396 møter hun Hektor, som vender tilbake til byen, tilbyr ham et drikkeoffer og instruerer ham å gi det til Zevs og å drikke av det selv. Hun følger Hektors råd om å velge en kostbar kjole som offer til gudinnen og lede de trojanske kvinnene til Athenes tempel for å be om hjelp. I sang 22 ber hun Hektor innstendig om ikke å kjempe mot Akilles:

Minnes da dette, mitt barn, og verg deg her innenfor muren

kjekt mot din fiende; gå ikke frem til kamp mot hin voldsmann.
Dreper han deg, kan hverken jeg selv få gråte ved båren
over min sønn, min herligste livsfrukt, eller din kjære
rikt utstyrte hustru; men fjernt fra oss begge skal griske
fotrappede hunder fortære din lik ved akaiernes snekker!

Iliaden, gjendiktet av P. Østbye[10]

I sang 24, linjene 201–216, er hun rammet med uro da hun hører om Priamos' plan om gjenvinne Hektors like fra Akilles' hytte. I samme episode, sang 24, linjene 287–298, tilbyr hun Priamos drikkeofferet og beordrer ham å be til Zevs, slik at han kan motta et gunstig tegn før han drar ut til akaiernes leir. I motsetning til den første episoden, hvor Hektor avslår hennes tilbud om drikkeoffer, aksepterer Priamos og blir belønnet med det ønskelige varselet. Til sist gråter hun over Hektors død i en velkjent tale, sang 24, linjene 748–759.

Hekabe i andre antikke verker[rediger | rediger kilde]

Hektors død, relieff på romersk sarkofag, ca. 200 e.Kr.

Bibliotheca til Pseudo-Apollodorus hevder at Hekabe hadde en sønn ved navn Troilos med guden Apollon. Et orakle har spådd at Troja ikke ville bli beseiret om Troilos nådde alderen tyve år, men han ble drept av Akilles før den tid.

Hekabe er hovedfigur i to dramaer av Evripides, Trojanerinner og Hekabe. Førstnevnte beskriver hendelsene etter at Troja har falt, inkludert at Hekabe er gjort til slave av Odyssevs. Hekabe skjer også rett etter Trojas fall. Polydoros, den yngste sønnen til Priamos og Hekabe, er sendt til Polymestor, konge av Trakia, for å være i trygghet, men da Troja faller, myrder Polymestor den unge Polydoros. Hekabe får høre dette og da Polymestor kommer til den ødelagte byen, klarer Hekabe ved list å få ham blindet og deretter drepe hans to sønner.

En tredje fortelling sier at da hun ble gitt til Odyssevs som slave, snerret og forbannet hun ham, slik at gudene forvandlet henne til hund, noe som gjorde det mulig for henne å rømme unna.

I en annen tradisjon ble Hekabe gal etter å ha sett likene til sine barn Polydoros og Polyxena. Dante beskrev denne episoden i Inferno XXX: 13-20 som han hadde avledet fra italienske kilder.

Hekabes barn med Priamos[rediger | rediger kilde]

Hekube blinder Polymestor for å ha myrdet hennes yngste sønn, maleri av Giuseppe Crespi, 1700-tallet.

Tretten av hennes barn med Priamos:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Frazers note 21 om Pseudo-Apollodorus: Bibliotheca, 3. 12. 5. i: Apollodorus, The Library, with an English Translation by Sir James George Frazer, i 2 bind. Cambridge, MA, Harvard University Press; London, William Heinemann Ltd. 1921.
  2. ^ Homer: Iliaden, 16. 715
  3. ^ Euripides: Hekuba, 3
  4. ^ Virgil: Æneiden 7. 320; 10. 705,
  5. ^ Pseudo-Apollodorus: Bibliotheca, 3. 12. 5
  6. ^ Hyginus: Fabulæ, 91, 111, 249
  7. ^ Skolia på Euripides: Hekuba, 3
  8. ^ Skolia på Iliaden, 16. 718, viser til Pherecydes og Athenion for henholdsvis de to versjonene.
  9. ^ Suetonius: The Twelve Caesars, kapittel 2 (Tiberius), avsnitt 72
  10. ^ Homer: Iliaden. Sang 22, linje 86; side 376 i P. Østbyes gjendiktning, Oslo 1980
  11. ^ Ifølge Homers Iliaden er Laotóe hans mor, men andre tradisjoner nevner Hekabe

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]