Blå

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Blå
 
Fargekoder
Hex triplett#0000FF
RGB
(r, g, b)
(0, 0, 255)
CMYK
(c, m, y, k)%
(100, 100, 0, 0)
HSV
(h, s, v)
(240°, 100%, 100%)
%: %Prosent farvemetning [0–100  prosent]
Den blå planeten, fotografert fra ferden Apollo 17 gjorde til månen i 1973.
Blå vannflate i en sølepytt.

Blå er en farge som inngår i fargespekteret. Den omfatter bølgelengder omtrent fra 450 til 500 nanometer. Blå er en forholdsvis sjelden farge i levende organismer. Blå er en av fargene som danner fargepunktene i TV-skjermene.

I estetikken regnes blå til de kalde fargene.

I politikken i Norge er blått de konservative og høyreorientertes farge.

Bruk av blå[rediger | rediger kilde]

Kongeblå[rediger | rediger kilde]

Kongeblå er et annet navn på fargen. Navnet kommer fra middelalderen da blå var en dyr malingsfarge å produsere. Bare konger og svært velstående personer hadde råd til blåfarget maling. Det var derfor normalt å la seg portrettere av malere iført noe blått.

En annen forklaring på opprinnelsen til kongeblått kommer også fra gammelt av. Blant de rike og velstående var det få som jobbet ute. De oppholdt seg mye inne og fikk derfor svært lite sol på seg. Det resulterte i at huden ble svært blek og blodårene kunne tydelig sees.

Heraldikk[rediger | rediger kilde]

Blått er en av heraldikkens sterkt begrensede antall farger. De alminnelige fargene i heraldikken er rødt, blått, svart og grønt, unntaksvis purpur og såkalt «naturfarge». Alle våpenskjold skal ha minst én av disse fargene.

Blå farge er derfor mye brukt som bakgrunnsfarge og på figurer i våpenskjold, både i Norge og i andre land, såvel i vår tid som i tidligere tider. Blant annet er det blått i Sveriges riksvåpen, det tidligere franske fyrstehuset, Bourbons slektsvåpen, Rogalands fylkesvåpen, Nøtterøys kommunevåpen, Heyerdahls slektsvåpen og mange flere.

I Norges flagg er mørkeblått en av fargene sammen med høyrødt og hvitt, lagt til det danske flagget beholdt etter unionsoppløsningen, hvor det var en praktisk løsning å kunne klippe flagget i fire deler og sy inn en blå remse. Det er blått i et høyt antall flagg verden over og i Europa bl.a. i nasjonalflaggene til Estland, Finland, Sverige, Island, Nederland, Frankrike, Storbritannia og USA.

Blå farge kan være brukt i våpenskjold bare av praktiske og estetiske grunner. Men blått har også vært brukt med forskjellige betydninger og symbolikk. Blant annet er det ofte blå bakgrunn i avbildninger av jomfru Maria som «himmeldronning». De tre fargene rødt, hvitt og blått kan også symbolisere slagordet frihet, likhet og brorskap fra den franske revolusjon.

I fagmessige beskrivelser av våpenskjold (såkalte blasoneringer), brukes bare den enkle fargebetegnelsen blå uten å angi nyanser av blått. I avbildninger av blåfarge i våpenskjold skal fargen være så klar og tydelig som mulig, uten nyanser som mørke- eller lyseblått, fiolett, svart eller annet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]