Spesialsykehuset for epilepsi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Spesialsykehuset for epilepsi

Spesialsykehuset for epilepsi (SSE) (fram til 1. januar 2002 Statens senter for epilepsi) på Valler i Bærum var ett av 4 somatiske sykehus eid av staten.

Senteret ble etablert av diakonene i 1905 og flyttet til Solberg gård i Bærum i 1912. Fra 1922 har det vært i Statens eie, og fra 2002 en del av Helse Sør. Fra 1. juli 2005 ble senteret en del av NevroklinikkenRikshospitalet-Radiumhospitalet og etter 2009 en del av Klinikk for kirurgi og nevrofag i Oslo universitetssykehus. I dag er navnet Avdeling for kompleks epilepsi - SSE.

Sykehuset har ca. 250 ansatte og 80 senger. I tillegg er det en egen enhet med 10 senger for langtidsmonitorering av pasientenes hjerneaktivitet. For diagnostikk og behandling av epileptiske og epilpesiliknende anfall mottar SSE pasienter fra hele landet. I tillegg får pasientene en tverrfaglig vurdering og behandling av de mange uheldige følger epilepsi kan ha.

SSE har følgende godkjente nasjonale behandlingstjenester (landsfunksjoner):

- Landsfunksjon for preoperativ utredning ved epilepsikirurgi. Av de pasienter som ikke oppnår anfallskontroll ved bruk av legemidler, kan ca. 30 % hjelpes med epilepsikirurgi. I Norge opereres ca. 25 personer hvert år. SSE har et tett samarbeid med Nevrokirurgisk avdeling ved Rikshospitalet i dette pasientløpet og har ansvar for denne landsfunksjonen sammen med Nevrokirurgisk avdeling.

- Landsfunksjon for utredning og behandling av komplekse epilepsier. Nasjonal behandlingstjeneste for kompleks epilepsi med behov for høyspesialisert behandling:

  • PNES (psykogene ikke-epileptiske anfall). Diagnostikk og psykologisk/psykiatrisk utredning, behandling og oppfølging av pasienter med epilepsiliknende anfall uten hjerneorganiske årsak.
  • Multiprofesjonell, medisinsk, pedagogisk og psykologisk utredning av pasienter som i tillegg til epilepsi har problemer av nevrologisk, kognitiv, psykiatrisk, pedagogisk og/eller psykososial art.
  • Ketogen eller modifisert ketogen diett - behandling
  • Epilepsi og autisme

SSE har også ansvar for Regionalt kompetansesenter for epilepsi og autisme.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]