Hopp til innhold

Spesialsykehuset for epilepsi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Spesialsykehuset for epilepsi
Del av Spesialsykehuset for epilepsi.
LandNorge[1]
StedBærum
Kart
Kart
Spesialsykehuset for epilepsi
59°54′17″N 10°32′12″Ø

Spesialsykehuset for epilepsi (SSE) (fram til 1. januar 2002 Statens senter for epilepsi) på Valler i Bærum var ett av 4 somatiske sykehus eid av staten.

Senteret ble etablert av diakonene i 1905 og flyttet til Solberg gård i Bærum i 1912. Fra 1922 har stedet vært i Statens eie. I 1954 åpnet en ny klinikk for epileptiske barn på området; klinikken var bygget av Norges Røde Kors, som overrakte den det ferdige anlegget til Staten. Ved åpningen i 1954 hadde kurklinikken plass til 36 barn, fordelt på to paviljonger.[2]

Fra 2002 ble institusjonen en del av Helse Sør. Fra 1. juli 2005 ble senteret en del av NevroklinikkenRikshospitalet-Radiumhospitalet og etter 2009 en del av Klinikk for kirurgi og nevrofag i Oslo universitetssykehus. I dag er navnet Avdeling for kompleks epilepsi - SSE.

Sykehuset har ca. 250 ansatte og 80 senger. I tillegg er det en egen enhet med 10 senger for langtidsmonitorering av pasientenes hjerneaktivitet. For diagnostikk og behandling av epileptiske og epilpesiliknende anfall mottar SSE pasienter fra hele landet. I tillegg får pasientene en tverrfaglig vurdering og behandling av de mange uheldige følger epilepsi kan ha.

SSE har følgende godkjente nasjonale behandlingstjenester (landsfunksjoner)

  • Landsfunksjon for preoperativ utredning ved epilepsikirurgi. Av de pasienter som ikke oppnår anfallskontroll ved bruk av legemidler, kan ca. 30 % hjelpes med epilepsikirurgi. I Norge opereres ca. 25 personer hvert år. SSE har et tett samarbeid med Nevrokirurgisk avdeling ved Rikshospitalet i dette pasientløpet og har ansvar for denne landsfunksjonen sammen med Nevrokirurgisk avdeling.
  • Landsfunksjon for utredning og behandling av komplekse epilepsier.
  • Nasjonal behandlingstjeneste for kompleks epilepsi med behov for høyspesialisert behandling:
    • PNES (psykogene ikke-epileptiske anfall). Diagnostikk og psykologisk/psykiatrisk utredning, behandling og oppfølging av pasienter med epilepsiliknende anfall uten hjerneorganiske årsak.
    • Multiprofesjonell, medisinsk, pedagogisk og psykologisk utredning av pasienter som i tillegg til epilepsi har problemer av nevrologisk, kognitiv, psykiatrisk, pedagogisk og/eller psykososial art.
    • Ketogen eller modifisert ketogen diett - behandling
    • Epilepsi og autisme
Paviljong 1 (1954) fredet som kulturminne. Dette er bare en av bygningene i komplekset, og brukes ikke lenger til behandling.[trenger referanse]

SSE har også ansvar for Regionalt kompetansesenter for epilepsi og autisme.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ NSD – Norsk senter for forskningsdata, Forvaltningsdatabasen ID 7622, Wikidata Q7061260, https://nsd.no/ 
  2. ^ Det lysner litt for epileptikerne. Vågan: Lofotposten. 4. oktober 1954. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]